Доналд Тръпм е новият президент на САЩ

Доналд Тръмп е новият президент на САЩ

Доналд Тръмп спечели категорично изборите за президент на Съединените американски щати и стана 45-ият президент. Тръмп, като кандидат на Републиканската партия, победи Хилъри Клинтън, излъчена от демократите. Изборната надпревара обаче беше много оспорвана и с драматични дни от предизборната борба.

us mapСоциологическите прогнози до последния ден даваха съществена преднина на Клинтън, като шансовете ѝ да бъде президент се оценяха на около 70% и 30% шанс за Доналд Тръмп.

За Тръмп са гласували 59,2 милиона американци (47,5%), а за Клинтън - 59,3 милиона от избирателите (47,7%), като повечето гласове са полза на Клинтън (по предварителни резултати към 17:30 часа българско време). Кандидатът на Демократическата партия печели предимно в щатите, разположени по източното и по западното крайбрежие.

За Тръмп гласуваха 53% от мъжете в САЩ. 54% от жените дадоха гласа си за Клинтън. Тя получи подкрепата и на младите хора - 56% от гласоподавателите на възразст от 18 до 24 години и 51% от хората от 30 до 39 години. Клинтън получи по-голяма подкрепа от хората с по-ниски доходи.

Тръмп беше подкрепен от 58% от белите гласоподаватели. 88% от чернокожите гласуваха за Клинтън (и само 8% за Тръмп). Кандидатът на демократите получи и гласовете на другите малцинства в САЩ - 65% от хората от азиатски произход гласуваха за Клинтън, същата подкрепа получи и от латиноамериканците, без разлика от пола.

Изборният процес в САЩ не е приключил към 9:30 часа българско време на 9 ноември 2016 г. и се изчакват окончателните резултати от няколко щата, но победата на Тръмп към този час вече официална и призната и от щаба на демократите. Междинните данни показваха, че Тръмп води и повечето от щатите с необявени резултати и след отчитането на гласовете ще стане ясно колко категорична е победата на кандидата на Републиканската партия.

Към 17 часа на 9 ноември все още неизвестни оставаха окончателните резултати от три северни щата - Минесота, Мичиган (с 16 електорални гласа) и Ню Хемпшир (на следващия ден стана известно, че Клинтън печели Минесота и Ню Хемпшир). Обработените при тях данни (над 98%) показват изключително оспорван вот, в рамките на десети от процента. И в трите щата обаче преднината от междинните резултати беше за Доналд Тръмп и с нея той би добавил още 30 електорални гласа за себе си. age race

Американците не избират президента си с пряко гласуване. Реално те избират електорална комисия, която след това ще гласува кой да бъде президент и решава официално кой да влезе в Белия дом, но винаги се съобразява с вота на избирателите. Броят на членовете в комисията е 538 и за да спечели някой от кандидатите, трябва да получи поне 270. Всеки щат има различен брой членове в комисията, като той е съотносим на населението и е равен на броя членове в Камарата на представителите, които щатът има, плюс още двама души – колкото са сенаторите от всеки щат. Кандидатът, който е получил най-много гласове на изборите, печели целия щат и получава пълния брой делегати в комисията, която прави избора.

Изборната победа на Доналд Тръмп доведе до спад на стойността на долара спрямо японската йена и еврото (с 1,5%), но пазарните очаквания са, че много бързо ще възстанови стойността си, като не е изключено и рекордно за 2016 г. поскъпване на американските пари.

Златото поскъпна (с 3%) веднага след края на изборния ден. Борсовият индекс Nikkei 225 загуби 5% от стойността си още преди официалното обявяване на победата на Тръмп. 

Индустриалният индекс Dow Jones падна с почти 750 пункта. Понижението е по-силно от това, което беше отчетено на 23 юни 2016 г., когато друга изненадваща новина завладя финансовите пазари – решението на Великобритания да напусне Европейския съюз. Борсата в Хонконг отчете спад с 3% до 7 часа българско време.

Цените на петрола се понижиха силно веднага, след като гласовете на избирателите в САЩ показа, че кандидатът на републиканците Доналд Тръмп има неочаквано (за повечето анализатори) предимство.

donald trump us

Републиканската партия запазва мнозинството си и в двете камари на американския Конгрес.

Руският президент Владимир Путнин изпрати поздравителна телеграма до Доналд Тръмп по случай победата му на президентските избори в САЩ и изрази надежда за преодоляване на кризата в двустранните отношения. Тръмп получи официални поздравления и от лидерите на други държави, а също и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Израелският премиер Бенямин Нетаняху поздрави днес новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, наричайки го "истински приятел на държавата Израел".

Източници за резултатите от вота в САЩ:

Доналд Тръмп - речта на победителя

CNN: Кампанията на Хилъри Клинтън - в 4 минути

Илко Груев | www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber