Доналд Тръпм е новият президент на САЩ

Доналд Тръмп е новият президент на САЩ

Доналд Тръмп спечели категорично изборите за президент на Съединените американски щати и стана 45-ият президент. Тръмп, като кандидат на Републиканската партия, победи Хилъри Клинтън, излъчена от демократите. Изборната надпревара обаче беше много оспорвана и с драматични дни от предизборната борба.

us mapСоциологическите прогнози до последния ден даваха съществена преднина на Клинтън, като шансовете ѝ да бъде президент се оценяха на около 70% и 30% шанс за Доналд Тръмп.

За Тръмп са гласували 59,2 милиона американци (47,5%), а за Клинтън - 59,3 милиона от избирателите (47,7%), като повечето гласове са полза на Клинтън (по предварителни резултати към 17:30 часа българско време). Кандидатът на Демократическата партия печели предимно в щатите, разположени по източното и по западното крайбрежие.

За Тръмп гласуваха 53% от мъжете в САЩ. 54% от жените дадоха гласа си за Клинтън. Тя получи подкрепата и на младите хора - 56% от гласоподавателите на възразст от 18 до 24 години и 51% от хората от 30 до 39 години. Клинтън получи по-голяма подкрепа от хората с по-ниски доходи.

Тръмп беше подкрепен от 58% от белите гласоподаватели. 88% от чернокожите гласуваха за Клинтън (и само 8% за Тръмп). Кандидатът на демократите получи и гласовете на другите малцинства в САЩ - 65% от хората от азиатски произход гласуваха за Клинтън, същата подкрепа получи и от латиноамериканците, без разлика от пола.

Изборният процес в САЩ не е приключил към 9:30 часа българско време на 9 ноември 2016 г. и се изчакват окончателните резултати от няколко щата, но победата на Тръмп към този час вече официална и призната и от щаба на демократите. Междинните данни показваха, че Тръмп води и повечето от щатите с необявени резултати и след отчитането на гласовете ще стане ясно колко категорична е победата на кандидата на Републиканската партия.

Към 17 часа на 9 ноември все още неизвестни оставаха окончателните резултати от три северни щата - Минесота, Мичиган (с 16 електорални гласа) и Ню Хемпшир (на следващия ден стана известно, че Клинтън печели Минесота и Ню Хемпшир). Обработените при тях данни (над 98%) показват изключително оспорван вот, в рамките на десети от процента. И в трите щата обаче преднината от междинните резултати беше за Доналд Тръмп и с нея той би добавил още 30 електорални гласа за себе си. age race

Американците не избират президента си с пряко гласуване. Реално те избират електорална комисия, която след това ще гласува кой да бъде президент и решава официално кой да влезе в Белия дом, но винаги се съобразява с вота на избирателите. Броят на членовете в комисията е 538 и за да спечели някой от кандидатите, трябва да получи поне 270. Всеки щат има различен брой членове в комисията, като той е съотносим на населението и е равен на броя членове в Камарата на представителите, които щатът има, плюс още двама души – колкото са сенаторите от всеки щат. Кандидатът, който е получил най-много гласове на изборите, печели целия щат и получава пълния брой делегати в комисията, която прави избора.

Изборната победа на Доналд Тръмп доведе до спад на стойността на долара спрямо японската йена и еврото (с 1,5%), но пазарните очаквания са, че много бързо ще възстанови стойността си, като не е изключено и рекордно за 2016 г. поскъпване на американските пари.

Златото поскъпна (с 3%) веднага след края на изборния ден. Борсовият индекс Nikkei 225 загуби 5% от стойността си още преди официалното обявяване на победата на Тръмп. 

Индустриалният индекс Dow Jones падна с почти 750 пункта. Понижението е по-силно от това, което беше отчетено на 23 юни 2016 г., когато друга изненадваща новина завладя финансовите пазари – решението на Великобритания да напусне Европейския съюз. Борсата в Хонконг отчете спад с 3% до 7 часа българско време.

Цените на петрола се понижиха силно веднага, след като гласовете на избирателите в САЩ показа, че кандидатът на републиканците Доналд Тръмп има неочаквано (за повечето анализатори) предимство.

donald trump us

Републиканската партия запазва мнозинството си и в двете камари на американския Конгрес.

Руският президент Владимир Путнин изпрати поздравителна телеграма до Доналд Тръмп по случай победата му на президентските избори в САЩ и изрази надежда за преодоляване на кризата в двустранните отношения. Тръмп получи официални поздравления и от лидерите на други държави, а също и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Израелският премиер Бенямин Нетаняху поздрави днес новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, наричайки го "истински приятел на държавата Израел".

Източници за резултатите от вота в САЩ:

Доналд Тръмп - речта на победителя

CNN: Кампанията на Хилъри Клинтън - в 4 минути

Илко Груев | www.infoz.bg

Светът

ФБР организира операция по претърсване на дома на включения в санкционния списък на САЩ руски олигарх Олег Дерипаска във Вашингтон

* * *
Европейският парламент призова Европейската комисия да предприеме незабавни действия в защита на полските граждани и основите на правото на Съюза, като задейства механизма за условност. Европейската комисия ще санкционира Полша за решение на нейния Конституционен съд, "представляващо пряко предизвикателство по отношение на единството на европейския правов ред", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

* * *
Полша увеличи двойно военните по границата си с Беларус. Почти 6000 полски войници вече охраняват границата на страната с Беларус, засилвайки мерките за сигурност срещу мигрантска вълна

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни