Тунелът под Босфора за автомобилно движение е завършен

Турция открива тунела „Евразия“, който свързва европейската и азиатската част на Истанбул, на 20 декември 2016 г. Траспортното съоръжение е част от мащабен проект, който свързва Мармарай с жп тунел под Босфора. Движението на автомобили ще се извършва в две ленти. Капацитетът ще бъде от около 100 хил. коли дневно.

Дължината на тунела „Евразия“ е 14,5 км. От тях 5,4 км са под водата, като най-голямата дълбочина под Босфора е 106 метра.

На откриването на тунела под Босфора за автомобилно движение са поканени да присъстват политици от цял свят. С откриването му времето за преминаване между двата бряга ще се скъси от 100 минути на около 15 минути, съобщават турски медии. Съоръжението значително ще облекчи трафика между двата бряга на Истанбул, който се осъществява през двата моста и в момента там се образуват големи задръствания.

tunel bosfora 02Преди един месец президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган инспектира тунела, като премина с кола от европейския на азиатския бряг на Истанбул.

Преминаването ще струва около 4 долара плюс ДДС за леките коли и 6 долара плюс ДДС за микробусите. Вентилационна система с два комина, единият от които е на европейския, а другият - на азиатския бряг, ще осигурява приток на кислород в тунела. Общо 92 вентилатора ще изчистват тунела от вредните газове.

По трасето ще има връзки с метролиниите и метробусните линии, свързващи пристанището Йени Капъ и ключовите точки Сарайбурну, Саматия и с летището на азиатския бряг на Истанбул „Сабиха Гьокчен“. Тунелът „Евразия“ ще се свързва и с третия мост над Босфора „Явуз султан Селим“, който беше открит на 26 август тази година.

Изпълнението на проекта започна през 2011 г. Инвестицията е 1,25 млрд. долара. В строителството на тунела участваха турски и южнокорейски фирми. Според доклади на местни агенции за имоти цените на жилищата в районите в близост до тунела са се увеличили с 41% през тази година. Най-голям ефект съоръжението е оказало върху пазара на имоти в Аджъбадем, Кошуолу, Хасанпаша и Мердевенкьой, посочва Ройтерс.

Анализаторите очакват обаче ръстът на цените в азиатската част на града да изпревари значително ръста в европейската заради повечето проекти, финансирани с публични средства, които се реализират там.

 

www.infoz.bg

Светът

Американският президент Джоузеф Байдън обяви Съединените щати ще изтеглят всички свои войски от Афганистан до 11 септември 2021 г. В реч от Белия дом Байдън не обяви военна победа и изтъкна, че афганистанският конфликт става все по-маловажен за САЩ

* * *
Външните министри на Украйна, Литва, Латвия и Естония осъдиха военната ескалация от страна на Русия около Източна Украйна. Те призоваха Москва да намали напрежението в региона и да се върне към преговорите. Според украинския външен министър Дмитро Кулеба Русия заплашва Украйна с война и с унищожение на украинската държава. Външните министри на Литва, Латвия и Естония пристигнаха тази сутрин в Украйна, за да покажат солидарност с нея на фона на струпването на руски войски

* * *
Американското правителство обяви нови финансови санкции срещу Русия и експулсира десет руски дипломати в отговор на кибератаки и намеса в президентските избори в САЩ през 2020 г.

* * *
Японският премиер Йошихиде Суга ще стане първият чуждестранен лидер, разговарял на четири очи с американския президент Джоузеф Байдън. Срещата е на 16 април във Вашингтон, а дневният ред на разговорите доминиран от опасения, свързани с Китай

Най-четеното от последните дни