Парламент на Европа

Евродепутатите искат замразяване на преговорите за членство с Турция

Евродепутатите искат временно замразяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз. В резолюция, гласувана в четвъртък, те отбелязват, че въпреки това, страната трябва да остане обвързана към Европейския съюз.

Евродепутатите ще преразгледат своята позиция, веднага щом непропорционалните репресивни мерки, предприети по време на извънредната ситуация в страната, бъдат отменени. Евродепутатите отбелязват, че Турция е важен партньор на Европейския съюз, но добавят, че „във всяко едно партньорство волята за сътрудничество следва да бъде двустранна.“ Според тях, „Турция не показва такава политическа воля, тъй като действията на турското правителството още повече отдалечават страната от нейния път на европейско развитие.“

eup VoteВременното прекъсване на преговорите за присъединяване ще доведе до това, че не следва да бъдат отваряни нови преговорни глави, нито да се предприемат нови мерки по отношение на Преговорната рамка на Турция с Европейския съюз.

Смъртното наказание е червена линия, която не трябва да бъде пресичана. Евродепутатите отбелязват, че повторното въвеждане на смъртното наказание от страна на турското правителство ще доведе до официалното прекратяване на процеса на присъединяване на Турция към Европейския съюз. Те посочват също, че „недвусмисленото отхвърляне на смъртното наказание е съществен елемент от общностното право на Съюза“.

Членовете на Европейския парламент строго осъждат „непропорционалните репресивни мерки“, предприети от турското правителство след неуспешния опит за военен преврат в страната от 15 юли 2016 година. Според тях, с това се „нарушават основни права и свободи, защитени в Конституцията на Република Турция.“

Резолюцията е приета с 479 гласа „за“ срещу 37 „против“ и 107 „въздържали се“.

Процедурата за преустановяване на преговорите за присъединяване към Европейския съюз е изложена в член 5 от Преговорната рамка на Турция. Там се посочва, че в случай на сериозно и продължаващо нарушение от страна на Турция на ценностите, на които Европейския съюз се основава, а именно - свобода, демокрация, зачитане правата на човека и основните свободи, и принципите на правовата държава, Европейската комисия, по своя собствената инициатива, или по искане на една трета от държавите членки, трябва да препоръча временно спиране на преговорите за присъединяване и да предложи условия за евентуалното им възобновяване.

Резолюцията, гласувана от Европейския парламент, няма правно обвързващ характер, тъй като Европейският парламент не разполага с официални компетенции за задействане на подобни механизми. Въпреки това Парламентът следва да бъде информиран, веднага щом са предприети действия по разгледания от него въпрос.

Връзките на Турция с Европейския съюз вече са "връзки насила" и вотът на Европейския парламент за замразяване на преговорите за членство с Анкара няма значение. Това заяви днес турският премиер Бинали Йълдъръм. Ние очакваме лидерите от ЕС да се противопоставят на тази липса на визия - добави той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши да отвори границите на Турция с Европейския съюз за бежанците, ако Брюксел продължи още с политиката, насочена срещу Анкара, съобщиха турските медии. Ердоган отправи заплахата ден след като Европейският парламент прие резолюция с искане за замразяване на преговорите с Турция за членство в Европейския съюз.

Ако продължите да действате така, тези граници ще бъдат отворени. Нито аз, нито моят народ ще бъдем засегнати от тези заплахи. Няма значение дали всички вие сте одобрили резолюцията, каза Ердоган.

Ние сме единствените, които хранят 3 - 3,5 милиона бежанци в тази страна. Вие не изпълнихте обещанията си, каза още Ердоган по адрес на Европейския съюз.

eu parlament turkey

www.infoz.bg

Светът

Американският президент Джоузеф Байдън обяви Съединените щати ще изтеглят всички свои войски от Афганистан до 11 септември 2021 г. В реч от Белия дом Байдън не обяви военна победа и изтъкна, че афганистанският конфликт става все по-маловажен за САЩ

* * *
Външните министри на Украйна, Литва, Латвия и Естония осъдиха военната ескалация от страна на Русия около Източна Украйна. Те призоваха Москва да намали напрежението в региона и да се върне към преговорите. Според украинския външен министър Дмитро Кулеба Русия заплашва Украйна с война и с унищожение на украинската държава. Външните министри на Литва, Латвия и Естония пристигнаха тази сутрин в Украйна, за да покажат солидарност с нея на фона на струпването на руски войски

* * *
Американското правителство обяви нови финансови санкции срещу Русия и експулсира десет руски дипломати в отговор на кибератаки и намеса в президентските избори в САЩ през 2020 г.

* * *
Японският премиер Йошихиде Суга ще стане първият чуждестранен лидер, разговарял на четири очи с американския президент Джоузеф Байдън. Срещата е на 16 април във Вашингтон, а дневният ред на разговорите доминиран от опасения, свързани с Китай

Най-четеното от последните дни