Сърбия строи ограда по границата си с България като мярка срещу бежанците

Част от европейските държави имат собствен план, който цели да спаси северната част на континента от емигранти в случай, че Турция изпълни заканата си и пусне милиони бежанци от арабския свят към Европа.

Страните от Централна Европа и от Балканите са в повишена готовност за действие поради опасността от масова бежанска вълна след последните пререкания на президента на Турция Реджеп Ердоган с европейските лидери.

Сърбия подготвя собствен план за действие при извънредни ситуации чрез вдигането на огради и охранителни съоръжения по границите си с България, Македония и Хърватия. Това трябва да доведе до затваряне на по-голямата част на континента. Информацията за крайните мерки изтече от вътрешни хора от правителството, чийто министри се страхуват, че Ердоган ще предизвика истинско „цунами от три милиона бежанци към Европа“, пише сръбската преса.

Сърбия не е член на Европейския съюз, но е ключова транзитна държава за мигрантите, които от Гърция се опитват да се доберат до държави като Германия и Швеция. Съседите на Сърбия, като Унгария например, имат изключително отрицателно отношение спрямо мигрантите. Будапеща вдигна ограда и така много бежанци останаха блокирани на територията на Сърбия.

Според правителствени източници в Сърбия официално са регистрирани 5200 мигранти, а около 1000 са движат основно по улиците на Белград. Сръбският министър на труда Александър Вулин уточнява, че кабинетът в Белград обсъжда различни планове в случай, че споразумението между Европейския съюз и Турция пропадне. Планът предвижда и увеличаване на граничния контрол по границата с България.

emigranti

www.infoz.bg

„Джаз форум“  Стара Загора
 
24 май Стара Загора

Светът

60% от хората в Япония смятат, че Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио през лятото на 2021 г. трябва да бъдат отменени. Към 25% от запитаните в анкета са на мнение, че игрите трябва да се състоят, но без зрители, а 12,6% се обявяват за провеждане на игрите при ограничен брой публика

* * *
Най-малко 26 човека са загинали и 50 са били ранени вследствие на израелските въздушни удари по град Газа на 16 май. Това е най-кръвопролитната единична атака от започналите преди седмица ожесточени боеве между Израел и ислямисткото движение „Хамас“

* * *
Израелски въздушен удар разруши 11-етажна сграда в град Газа, в която се помещаваха офиси на „Асошиейтед прес“ и други медии. Всички служители и сътрудници на „Асошиейтед прес“ бяха евакуирани безопасно. „Ние сме шокирани и ужасени, че израелската армия атакува и унищожи сградата, в която се помещаваха бюрото на “Асошиейтед прес„ и други новинарски организации в Газа. На косъм избегнахме ужасна загуба на човешки живот“ – заяви президентът и главен изпълнителен директор на „Асошиейтед прес“ Гари Пруит. По данни на здравното министерство в Газа новата конфронтация е взела от понеделник насам 119 жертви от палестинска страна, в това число 31 деца. Ранените в ивицата Газа са 830

* * *
Иран обеща на палестинското движение „Хамас“ подкрепа в борбата срещу Израел. Командирът на бригадите „Кудс“ на иранския гвардейски корпус Есмаил Каани е уверил лидера на „Хамас“ Исмаил Хания в пълната си подкрепа

* * *
Безпилотен китайски космически апарат се приземи успешно на повърхността на Марс заедно с намиращия се на борда му марсоход „Чжужун“. „Тянвън“ излетя от Земята на 23 юли 2020 г. с помощта на ракетата носител „Чанчжън-5“ и достигна орбитата на Марс през февруари тази година. Китай става втората космическа страна след САЩ, кацала на Червената планета.

* * *
САЩ извадиха компания „Сяоми“ от черния списък

На подобна тема

Най-четеното от последните дни