Сърбия строи ограда по границата си с България като мярка срещу бежанците

Част от европейските държави имат собствен план, който цели да спаси северната част на континента от емигранти в случай, че Турция изпълни заканата си и пусне милиони бежанци от арабския свят към Европа.

Страните от Централна Европа и от Балканите са в повишена готовност за действие поради опасността от масова бежанска вълна след последните пререкания на президента на Турция Реджеп Ердоган с европейските лидери.

Сърбия подготвя собствен план за действие при извънредни ситуации чрез вдигането на огради и охранителни съоръжения по границите си с България, Македония и Хърватия. Това трябва да доведе до затваряне на по-голямата част на континента. Информацията за крайните мерки изтече от вътрешни хора от правителството, чийто министри се страхуват, че Ердоган ще предизвика истинско „цунами от три милиона бежанци към Европа“, пише сръбската преса.

Сърбия не е член на Европейския съюз, но е ключова транзитна държава за мигрантите, които от Гърция се опитват да се доберат до държави като Германия и Швеция. Съседите на Сърбия, като Унгария например, имат изключително отрицателно отношение спрямо мигрантите. Будапеща вдигна ограда и така много бежанци останаха блокирани на територията на Сърбия.

Според правителствени източници в Сърбия официално са регистрирани 5200 мигранти, а около 1000 са движат основно по улиците на Белград. Сръбският министър на труда Александър Вулин уточнява, че кабинетът в Белград обсъжда различни планове в случай, че споразумението между Европейския съюз и Турция пропадне. Планът предвижда и увеличаване на граничния контрол по границата с България.

emigranti

www.infoz.bg

На подобна тема