Важните събития в света - 2016 година

Важните събития в света през 2016 година

Мнозина ще запомнят отминаващата 2016 г. със събития по света, които са променили живота им, или са предизвикали неочаквани промени и обрати. Със сигурност много хора са засегнати и повлияни от важните политически и социални събития, случили се на различни континенти. 

В световен мащаб сред тези събития несъмнено се нареждат: решението за излизане на Великобритания от Европейския съюз; неуспешният опит за преврат в Турция; избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ; войната на територии в Сирия и Ирак; ядрените тестове на Северна Корея; процесът за импийчмънт срещу президента Дилма Русеф в Бразилия; терористичните атаки и атентати в десетки държави по света - включително и в Анкара, Истанбул, Берлин, Ница...; десетки земетресения с магнитуд над 6 по скалата на Рихтер и други природни бедствия...

През 2016 г. светът се раздели с известни музиканти като Дейвид Боуи, Принс, Морис Уайт, Леонард Коен, Глен Фрий, Джордж Майкъл...

Най-търгувана валута през 2016 г. е щатският долар. Американските пари са с дял от 87,6% (при оценка на стойността). На второ място като най-търгувана валута е еврото с дял от 31,3%. Челната тройка се допълва от японската йена с 21,6%. При класацията общата стойност е 200%, защото се търгуват валутни двойки. Китайският юан се издигна до 8-о място в класацията за най-търгувана валута в света с общ дял от 4,0%, което е два пъти повече от резултатите преди три години. Преди юана са: британският паунд (12,8%); австалийският долар (6,9%), канадският долар (5,1%) и швейцарският франк (4,8%).

Доналд ТръмпВ Съединените американски щати Републиканската партия си върна президентската власт, а заедно с това получи мнозинство и в Сената. На изборите, провели се на 8 ноември 2016 г., изненадващо за мнозина Доналд Тръмп спечели срещу кандидата на демократите Хилъри Клинтън. Тръмп получи подкрепата на 58% от белите гласоподаватели в САЩ. Също и на 53% от мъжете. Стана президент с девиза „Да направим Америка отново велика!“.

Новият президент на САЩ встъпва в длъжност на 20 януари 2017 г. и има мандат от 4 години. Очаква се Доналд Тръмп да започне икономически реформи в страната и да промени възлови елементи от външната политика на САЩ. През следващата година най-големите потърпевши от действията на новия американски президент вероятно ще се окажат: 1. Китай 2. Мексико 3. Иран 4. Европейският съюз и 5. Куба.

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп беше обявен за Личност на годината на списание Time за 2016 г.

* * *Централата на Пентагона, САЩ
През 2016 г. продължава войната в Ислямския свят. Воюва се в няколко района в Сирия и Ирак. Сухите данни не могат да ни покажат истинските мащаби на трагедията. Числата казват: 270 000 убити; 7 милиона души вътрешно разселени; 4,2 милиона бежанци; 13 милиона души, нуждаещи се от помощ... На тази територия воюват няколко държави и групировки от Арабския свят, САЩ, Русия, Турция, военни сили на държави от Европа...

Не малка част от американския военен бюджет е насочен именно към конфликтни точки по света. Министерството на отбраната на САЩ е най-големият работодател в света. Негови служители са 3,2 милиона души. Пентагонът разполага с бюджет над 600 милиарда щатски долара и това е два пъти повече от общия брутен вътрешен продукт на богата държава като Иран.  

syria

* * *
На 23 юни 2016 г. жителите на Великобритания гласуваха на референдум страната да излезе от Европейския съюз. Мнозина се оказаха неподготвени за резултата от този вот – близо 52% от британците (при висока активност на вота от 72,2%) заявиха желание за излизане от Общността. Референдумът беше насрочен от британския министър-председател Дейвид Камерън, но темата беше част от предизборните обещания на Консервативната партия и на самия Камерън по време на парламентарни избори в Кралството през 2015 г. Референдумът раздели британците. Премиерът Камерън, който защитаваше позицията, че страната му трябва да остане член на Европейския съюз, веднага подаде оставка. Британският паунд загуби около 5% от стойността си, но по-евтината национална валута доведе и до позитивни явления за икономиката на Острова.

Процесът по отделянето на Великобритания от Европейския съюз има предимно икономически и социални измерения. Очаква се този процес да започне през април 2017 г. Процедурата не е много ясна и ще продължи поне три години. В края на 2016 г. страната се ръководи от Тереза Мей – бивш министър на вътрешните работи в правителството на Дейвид Камерън, която след оставката му е избрана за лидер на Консервативната партия и за министър-председател.

Процесите, последвали референдума във Великобритания, станал популярен и с думата Брекзит (Brexit), провокираха дебат за ефективността на европейската политическа и социална система и за икономическата ѝ стабилност.

Засилват се националистически движения в някои европейски държави и през 2017 г. са възможни смени на досегашните управляващи. Общественото одобрението на президента на Франция Франсоа Оланд спадна до 4%. Доверието към федералния канцлер на Германия Ангела Меркел е на 5-годишно дъно.

През 2017 г. в Европа по-важните национални избори са в: 1. Германия – за президент (февруари 2017) и 2. за Бундестаг и федерално правителство (септември); 3. Холандия – за народно събрание (март); 4. Франция – за президент (април – май); вероятно и в Италия, и в Гърция (предсрочни парламентарни).

* * *
Северна Корея (Корейска народно-демократична република) проведе през 2016 г. поредица изпитания и демонстрации за употреба на ядрено оръжие. Годината започна с изпитанието на водородна бомба и тестово изстрелване на ракета с далечен обсег през февруари. Последваха нови тестове през есента. Тогава успешно премина изпитание на нов мощен 80-тонен ракетен двигател. Има предположения, че ракетните двигатели са създадени в сътрудничество със специалисти от Иран.

На този фон Северна Корея заплаши да нанесе „изпреварващ ядрен удар" срещу враговете си. В други закани се използва израза „безразборни ядрени удари“. Заради провокациите и демонстрираната агресивност и сила от страна на севернокорейския лидер Ким Чен-ун Организацията на обединените нации засили санкциите срещу азиатската държава. Всички товари от и до Северна Корея преминават през проверки.

* * *
Минути преди полунощ на 15 юли 2016 г. турски военни обявяват, че армията взема властта в името на демократичния ред. Три часа по-късно вече е ясно, че опитът за преврат в Турция, насочен срещу президента Реджеп Тайип Ердоган е неуспешен. В конфликта през тази нощ загиват общо 161 души – цивилни и служители на правителствените сили, 1440 са ранени. Броят на жертвите сред превратаджиите остава неясен, но властите обявяват, че са загинали 104 души от метежниците. Президентът Ердоган въвежда извънредно положение в страната, което ще продължи и през 2017 г. В рамките на няколко дена са задържани и уволнени десетки хиляди души – военни, полицаи, учители, учени и преподаватели, журналисти, които са обявени за врагове и помощници на превратаджиите. Част от уволнените са върнати на работните им места в месеците след опита за преврат.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заявява, че подбудител и организатор на преврата е Фетхуллах Гюлен – ислямски проповедник, който от повече от 10 години живее в Пенсилвания (САЩ).

Кой организира преврата в Турция? Днес е рано да се даде отговор на този въпрос, но версиите са няколко. Сред тях е и предположението, че организатор наистина е Гюлен или хора, които симпатизират на идеологията му и са част от организирани от него структури, намиращи се вътре и извън Турция. Друга версия подсказва за намеса на американските тайни служби. Но не без основание е и тезата, че опитът за преврат е замислен и изпълнен от Ердоган. По всяка вероятност в турския преврат от 2016 г. има и от трите съставки.

Резултатите от опита за преврат – поне видимите:

  1. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган получи по-голяма власт и възможност да прилага политика с твърда ръка. Успя да проведе чистка в армията и държавните структури. Заговори за промени в Конституцията, които да му дадат още по-голяма власт;
  2. Президентът промени външната си политика. Засили военното присъствие в Сирия и силовите действие срещу кюрдските провинции в Турция. Лидерите на страната заявиха, че Турция вече търси политически и икономически партньори извън Европа, включително с Русия и Китай.
  3. Турция се връща към исляма. По-близкият до западния модел на държавно управление и демокрация, въведен от Кемал Ататюрк, вече не се толерира. Днес ислямистите в Турция отново използват религията като средство за постигане на политически цели чрез ограничаване на човешки права.

erdogan

* * *
Сенатът на Бразилия проведе процедура по импийчмънт срещу президента Дилма Русеф и я отстрани от поста през август 2016 г. Президентът на Бразилия беше обвинена в незаконни финансови практики и тегленето на неразрешени от Сената заеми, с които е бил увеличен бюджетът на страната преди преизбирането ѝ за втори мандат през 2014 г.

Кулминацията на дебата по отстраняването на Дилма Русеф от президентския пост съвпадна с провеждането на Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро. Това бяха първите олимпийски игри (от 31 издания), проведени в страна от Южна Америка. 

От почитателите на футбола 2016 г. се помни и с Европейското първество по футбол във Франция. Европейски шампион е отборът на Португалия, който на стадион „Стад дьо Франс” в Париж победи домакина Франция с гол на Едер в 110-ата минута на мача.

brazilia

* * *
matteo renziИталианците не подкрепиха на референдум каузата на министър-председателя Матео Ренци за ограничаване на правомощията на Сената, намаляване на броя на сенаторите и ускоряване на реформите. На 4 декември 2016 г. 59% от италианците казаха НЕ и това запазва досегашното състояние на политическо управление. Премиерът Матео Ренци заяви, че подава оставка и пред президента на Италия Серджо Матарела стои задачата да предложи ново правителство или да организира предсрочни избори.

За последните 70 години Италия е сменила около 60 правителства.

През декември 2016 г. държавният дълг на Италия е 133% от брутния вътрешен продукт на страната. Безработицата е 11,6%, като младежите без работа са 37%.

* * *
Подборът на събитията през 2016 г. в тази статия не са степенувани по време или по важност. За всеки отделен човек тези факти имат различна роля или са без значение. Със сигурност има и стотици други световни събития, променили съдбите на много хора. 

 

Вижте също:

2016 година - в снимки според New York Times

donald trump 2016

dilma ruseff 2016

Илко Груев | www.infoz.bg

Светът

Политиката на силата се завръща. На този фон европейските въоръжени сили ще останат подходящи само за участие в паради, ако не се обновят. Коментарът е на върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той каза това на годишната конференция на Европейската агенция по отбрана

* * *
САЩ ще предприемат дипломатически бойкот на приближаващата Зимна олимпиада в Пекин. Американските спортисти ще участват в Олимпиадата, но правителството на президента Джо Байдън няма да изпрати дипломатически и официални представители

* * *
Силна буря изкорени дървета и отнесе покриви на сгради в турския средиземноморски окръг Анталия, където скоростта на вятъра доближи 130 км/ч

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни