Ново силно земетресение удари Непал във вторник

Ново земетресение в Непал – 7,3 по скалата на Рехтер

Ново силно земетресение удари Непал във вторник, 12 май 2015 г., преди обяд, дни след опустошителния трус отнел живота на повече от 8000 души и унищожил стотици хиляди домове. Институтът за геоложки проучвания на САЩ определя, земетресението е с магнитуд 7,3 и епицентърът му е на 86 км източно от Катманду, близо до връх Еверест и границата с Тибет. Потвърдените жертви в ранните следобедни часове са над 42, а ранените - над 1100 души.

Земетресението е усетено и в индийски градове, където жители съобщават за паднали парчета от сгради.

Хората в Катманду обаче отново са изпаднали в паника – и заради новия силен трус и заради спомена от ужаса, преживян наскоро.

Земетресението от 25 април уби най-малко 8046 души и рани повече от 17 800. То беше със сила от 7,8 по скалата на Рихтер.

Земетресението днес при магнитуд 7,4 по Рихтер също има потенциал да причини значителни щети, лавини в Хималаите и свлачища.

nepal earthquake 12 may 2015

infoz autor www.infoz.bg
Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

Светът

Силно земетресение удари Турция в 13:51 часа българско време на 30 октомври. Трусът е в Егейско море – на границата между Турция и Гърция – край Сеферихисар (окръг Измир, Югозападна Турция) с магнитуд между 6,6 и 7 по скалата на Рихтер. Усетен е почти в цяла България – по високите етажи на сградите. Това е много силно земетресение. Има загинали и ранени хора и материални щети в Турция. Последваха около 20 вторични труса с магнитут около 5 по скалата на Рихтер

* * *
Броят на потвърдените случаи на COVID-19 по света надхвърли днес 45 милиона души, сочат данни, публикувани на сайта на американския университет „Джонс Хопкинс“, който прави изчисления на базата на информация на международни организации, федерални и местни власти

* * *
Върховният съд на Южна Корея потвърди на последна инстанция присъдата от 17 години затвор за корупция на бившия президент И Мюн-бак. 78-годишният консервативен лидер, управлява страната от 2008 до 2013 г.

* * *
Лидерът на опозицията в Беларус Светлана Тихановска обяви, че свиква първия в историята Световен беларуски конгрес. В него ще участват делегати от беларуските диаспори в цял свят. Форумът ще работи онлайн на 31 октомври и 1 ноември

* * *
Бойкотът на френски стоки в Кувейт се разрасна, след като голяма търговска верига заяви, че магазините ѝ са премахнали френските си стоки, след като френският президент Еманюел Макрон защити правото да бъдат правени карикатури на пророка Мохамед

* * *
Парламент на Сърбия утвърди новия състав на правителството с премиер Ана Бърнабич. Това стана на заседание без участието на опозицията, която бойкотира законодателния орган от юни 2020 г.