мигранти Турция

3 млн. мигранти могат да тръгнат от Турция към Европа

3 милиона мигранти има в лагерите в Турция и без споразумение с Анкара те могат да тръгнат към Европа, преминавайки през Гърция. Това предупреди комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос по време на свое посещение в Атина.

refugeeСделката, подписана между Турция и Европейския съюз през март 2016 г. е оказала своето влияние, намалявайки значително потока на бежанци в Европа, припомни той. Намален е и броят на хората, загинали по пътя в търсене на убежище.

През изминалата седмица говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас беше категоричен, че споразумението с Турция е от изгода за всички – за Турция, за държаите от Европейския съюз и за самите бежанци. Той коментира още, че дори и силно критикувано, досега никой не е предложил алтернатива на това споразумение.

През миналата пролет правителството на Турция се ангажира да ограничи броя на мигрантите, пристигащи в Европа, а в замяна Европейският съюз обеща да плати 6 млрд. евро, които да бъдат използвани за подобряване на състоянието на лагерите и центровете за настаняване на бежанците на турска територия.

Заради обтегнатите отношения между Европейския съюз и Турция в последните седмици в Брюксел има притеснения, че Анкара ще се откаже от ангажиментите си по това споразумение.

Междувременно ситуацията в бежанските центрове на гръцките острови е много сложна, каза още Аврамополус по време на своята визита в Гърция. Местата за настаняване са препълнени и често се стига до сблъсъци. При последния инцидент само преди ден пострадаха жена и дете след спор между афганистанци и алжирци, информира вестник „Катимерини“.

След референдума през април Турция ще продължи икономическите отношения с Европейския съюз, но ще преразгледа изцяло политическите и административните връзки, включително сделката за ограничаване на нелегалната миграция, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган.

www.infoz.bg

Светът

ФБР организира операция по претърсване на дома на включения в санкционния списък на САЩ руски олигарх Олег Дерипаска във Вашингтон

* * *
Европейският парламент призова Европейската комисия да предприеме незабавни действия в защита на полските граждани и основите на правото на Съюза, като задейства механизма за условност. Европейската комисия ще санкционира Полша за решение на нейния Конституционен съд, "представляващо пряко предизвикателство по отношение на единството на европейския правов ред", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

* * *
Полша увеличи двойно военните по границата си с Беларус. Почти 6000 полски войници вече охраняват границата на страната с Беларус, засилвайки мерките за сигурност срещу мигрантска вълна

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни