Създава се Прокуратура на Европейския съюз - България

Създава се Прокуратура на Европейския съюз

България е сред 16-те държави от Европейския съюз, подписали документите за учредяване на Европейска прокуратура. Тя ще отговаря за разследването, съдебното преследване и изправянето пред съд на извършителите на престъпления, засягащи финансовите интереси на Съюза.

Уведомителното писмо, получено днес, включва 16 подписали държави: Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Финландия, Франция, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения и Словакия.

Очаква се и други държави членки на блока да се присъединят към инициативата. Те имат право да го направят по всяко време преди или след приемането на регламента за Европейската прокуратура.

Предстои подновяване на преговорите в рамките на Съвета на Европейския съюз, за да се финализира текста на регламента. Текстовете трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент преди да влязат в сила. Регламентът няма да засегне националните системи на държавите членки на Европейския съюз по отношение на начина, по който се организират криминални разследвания.

В новата Европейска прокуратура ще участват прокурори от всяка държава членка. Европейските прокурори се предвижда да упражняват надзор върху разследванията и наказателните преследвания, обработвани от делегираните прокурори в държавата членка по произход. Те ще действат като връзка между централния офис и децентрализираното ниво в отделните държави от Европейския съюз.

Предвижда се регламентът за новата европейска институция да влезе в сила без отлагане след обнародването му в Официалния вестник на Европейския съюз, когато приключат всички съгласувателни и други процедури по приемането му.

www.infoz.bg

leka atletika stara zagora baner

Светът

Китай призова гражданите си да напуснат Афганистан заради зачестилите терористични нападения

* * *
Във Франция се провежда първият тур от регионалните избори (20 юни 2021). Вторият тур е насрочен за 27 юни. Право на глас имат над 47 милиона души

* * *
Ебрахим Раиси печели изборите за президент на Иран. 60-годишният Раиси е с ултраконсервативни разбирания. Той е шиитски духовник, който е подложен на санкции от страна на САЩ за предполагаеми нарушения на човешките права. Сегашният президент Хасан Рохани и иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей поздравиха Раиси за изборната победа

* * *
Най-новият и най-голям пътнически самолет 737 MAX 10 в семейството на „Боинг“ изпълни първия си полет, отбелязвайки нов етап в рестартирането на този вид машини за средни разстояния, които 20 месеца бяха спрени от движение след две фатални катастрофи

* * *
Виртуална земя в блокчейн базирания онлайн свят Decentraland се продаде за повече от 900 хил. долара, което е рекордна покупка за платформата. Виртуалната земя е вид крипто актив. Във виртуални светове като Decentraland хората могат да показват реплики на свои колекции, да се разхождат с приятели, да посещават сгради и да присъстват на събития. Базираната на блокчейн недвижима собственост във виртуални светове поскъпва като част от лудостта на пазара на NFT (Non-Fungible Tokens), която започна в началото на 2021 г.

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker