Създава се Прокуратура на Европейския съюз - България

Създава се Прокуратура на Европейския съюз

България е сред 16-те държави от Европейския съюз, подписали документите за учредяване на Европейска прокуратура. Тя ще отговаря за разследването, съдебното преследване и изправянето пред съд на извършителите на престъпления, засягащи финансовите интереси на Съюза.

Уведомителното писмо, получено днес, включва 16 подписали държави: Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Финландия, Франция, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения и Словакия.

Очаква се и други държави членки на блока да се присъединят към инициативата. Те имат право да го направят по всяко време преди или след приемането на регламента за Европейската прокуратура.

Предстои подновяване на преговорите в рамките на Съвета на Европейския съюз, за да се финализира текста на регламента. Текстовете трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент преди да влязат в сила. Регламентът няма да засегне националните системи на държавите членки на Европейския съюз по отношение на начина, по който се организират криминални разследвания.

В новата Европейска прокуратура ще участват прокурори от всяка държава членка. Европейските прокурори се предвижда да упражняват надзор върху разследванията и наказателните преследвания, обработвани от делегираните прокурори в държавата членка по произход. Те ще действат като връзка между централния офис и децентрализираното ниво в отделните държави от Европейския съюз.

Предвижда се регламентът за новата европейска институция да влезе в сила без отлагане след обнародването му в Официалния вестник на Европейския съюз, когато приключат всички съгласувателни и други процедури по приемането му.

www.infoz.bg

Светът

Първото вулканично изригване на Канарските острови от 50 години насам предизвика евакуацията на около 5000 души, включително около 500 туристи. Канарските острови са безопасни за посещение, а изригването на вулкана е „великолепно шоу“, каза часове след това испанският министър на туризма Рейес Марото

* * *
6 души бяха убити и 28 са ранени след стрелбата в университета в руския град Перм. Нападателят, който е студент, е задържан от полицията, след като оказал съпротива и бил ранен. Той е оставил предварително съобщение за нападението си в социалните мрежи

* * *
На парламентарните избори в Руската федерация листата на партия "Единна Русия" – партията, която подкрепя президента на Русия Владимир Путин, е събрала 49,8%. Това показват данните след преброяване на 100% от протоколите. Партията на Кремъл ще получи около 112 депутатски мандата според гласуването за листата ѝ. Освен това тя печели в 198 едномандатни окръга. Така "Единна Русия" получава конституционно мнозинство в долната камара на Думата (над 300 места). На второ място е Комунистическата партия на Руската федерация с 18,9%

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker