Роумингът в Европейския съюз отпада от 15 юни 2017

Евродепутатите гласуваха отпадането на последното препятствие по пътя към пълното премахване на таксите на дребно за роуминг от 15 юни 2017 г., съобщиха от Информационното бюро на Европейския парламент в България.

rouming

Това ще даде възможност на потребителите да се обаждат, да изпращат текстови съобщения и да прехвърлят данни в друга държава членка на Европейския съюз на същата цена, като у дома.

„Това е голяма победа за европейските потребители“ - заяви докладчикът Миапетра Кумпула-Натри (С&Д, Финландия). „Сега можем да отпразнуваме факта, че от 15 юни 2017 г. няма да има повече такси за роуминг. Потребителите, пътуващи из Европа, ще имат възможност да проверяват електронна си поща, използват пътни карти, качват снимки в социалните мрежи, да се обаждат и изпращат съобщения до вкъщи без допълнителни такси.“

Според новите условия от 15 юни минута разговор в роуминг на територията на Европейския съюз ще струва не повече от 0,032 евро и 0,01 евро за текстови съобщения. Един гигабайт мобилни данни ще бъде на цена не повече от 7,75 евро и ще достигне 2,5 евро през 2022 г. вместо досегашните 0,0085 евро за мегабайт, или 8,5 евро за гигабайт. Таксите ще се ревизират на всеки две години и може да се променят при нужда. Първият анализ за въздействието на ценовата реформа ще е в края на 2019 г.

Парламентът одобри споразумението относно максималните цени на роуминга на едро - последното препятствие по пътя към пълното премахване на таксите за роуминг с 549 гласа „за“ срещу 27 „против“, с 50 „въздържал се“. Споразумението беше неофициално съгласувано със Съвета на Европейския съюз.

www.infoz.bg

Теми: