Северна Корея - военен парад по повод на 105-ата годишнина от рождението на Ким Ир Сен (видео)

Северна Корея може да предприеме редица активни действия във военната сфера пред този месец.Тези опасения изрази външният министър на Япония Фумио Кисида. „През април Северна Корея отбелязва годишнина.

north korea 2017Взимайки под внимание предишния ни опит, считаме, че трябва да се очакват активни действия“, смята Кисида. Японският първи дипломат също така подчерта, че правителството в Токио ще продължи усилено да събира и анализира информация, сериозно подготвяйки се за всяко възможно развитие на ситуацията. Коментарът на японския външен министър идва в светлината на все по-засилващото се напрежение по оста Пхенян – Вашингтон и неговите съюзници в региона – Япония и Южна Корея.

Днес в Пхенян се проведе огромен по мащабите си парад по случай 105-годишнината от рождението на Ким Ир Сен (дядо на сегашния ръководител Ким Чен Ун), основател и първи президент на Корейската народно-демократична република (КНДР), както и основоположник на идеологическият строй в Северна Корея – идеята Чухче.

На парада днес са демонстрирани най-новите междуконтинентални балистични ракети, с които разполага Северна Корея. Сред тях има и ракети, които се изстрелват от подводници. "Готови сме да отговорим на всеобхватна война с всеобхватна война. Ще отговорим с ядрена атака в наш стил на всяка ядрена атака от врага" - заяви Чо Рьон Хе, който е вторият най-влиятелен човек в Пхенян след лидера Ким Чен Ун.

По време на парада Ким Чен Ун демонстрира спокойствие, и не спести типичната си усмивка при преминаването на установките с балистични ракети и при изписването на числото 105 в небето от военни самолети.

Същевременно Съединените щати дислоцират солидна морска флотилия до бреговете на Корейския полуостров, което още повече нажежава реториката на Пхенян.

Северна Корея, Пхенян - Военен парад по повод на 105-ата годишнина от рождението на Ким Ир Сен

www.infoz.bg

Светът

Политиката на силата се завръща. На този фон европейските въоръжени сили ще останат подходящи само за участие в паради, ако не се обновят. Коментарът е на върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той каза това на годишната конференция на Европейската агенция по отбрана

* * *
САЩ ще предприемат дипломатически бойкот на приближаващата Зимна олимпиада в Пекин. Американските спортисти ще участват в Олимпиадата, но правителството на президента Джо Байдън няма да изпрати дипломатически и официални представители

* * *
Силна буря изкорени дървета и отнесе покриви на сгради в турския средиземноморски окръг Анталия, където скоростта на вятъра доближи 130 км/ч

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни