Еманюел Макрон и Марин льо Пен се явяват на втори тур на изборите за президент на Франция

Еманюел Макрон и Марин льо Пен се явяват на втори тур на изборите за президент на Франция

Кандидатът на движението "Напред!" Еманюел Макрон и кандидатът на крайната десница Марин льо Пен отиват на втори тур на изборите за президент на Франция, след като получиха съответно 24% и 21,3% от гласовете на французите.

france 2017 makron

france parvi tour

Вторият тур на изборите за президент на Франция ще се проведе на 7 май 2017 г. Прогнозите са, че Еманюел Макрон е сигурен победител и ще бъде следващия президент на републиката. Очаква се той да получи над 62% от гласовете. В прогнозата за много категорична победа на Макрон обаче има и въпросителна и тя е свързана с избирателната активност. На първия тур вота си дадоха 78% от французите. На втория тур на изборите е възможно активността да падне драстично и да бъде около 50%. Въпреки това Еманюел Макрон е категоричен фаворит.

Кой е Еманюел Макрон и какво предлага на французите?

Независимият центрист Еманюел Макрон (Emmanuel Macron) е неизвестен за широката публика допреди три години, когато решава да приложи в света на политиката уменията си, придобити като инвестиционен банкер. Но след само две години като министър на икономиката той напуска и през август 2016 г. основава безпартийното движение "Напред!" (En Marche!), като се обявява срещу статуквото - въпреки че е посещавал най-престижните учебни заведения във Франция и че е посредничил на финансовата корпорация на семейство Ротшилд в сделка за 10 милиарда долара. Той заявява, че "Франция е блокирана от склонността на елита към самообслужване", и признава, че е бил част от това. Макрон критикува "свещените крави" от социалния модел като 35-часовата работна седмица, защитата срещу уволнения и доживотните назначения в държавния сектор. Освен това той се зарича, че ще хвърли мост върху разделението между левицата и десницата, което отдавна доминира във френската политика.

Emmanuel MacronПри основаването на "Напред!" критици твърдяха, че изгряващата звезда Еманюел Макрон ще има кратък живот. Сега мнозина отдават впечатляващия му възход на обстоятелството, че е ново лице, и на неочаквания срив на няколко опоненти от водещите партии - социалистите на президента Франсоа Оланд са в отстъпление, а десноцентристкият кандидат Франсоа Фийон бе замесен във финансов скандал. Но и тактическият усет на Макрон също изигра роля, за да стане той фаворит за спечелване на изборите.

Ако 39-годишният центрист бъде избран, той ще бъде най-младият държавен глава на Франция след Наполеон Бонапарт. Макрон е женен за Брижит Троньо, негова учителка от гимназията. Разликата от 24 години във възрастта между двамата стана обект на множество публикации в булевардните издания и през февруари той трябваше публично да отхвърля слуховете, че има извънбрачна гей връзка.

Сред най-привлекателните за избирателите елементи в предизборната програма на Макрон са: освобождаване на голяма част от хората от плащането на т.нар. местен жилищен данък, пълно възстановяване на разходите за културни прояви, зъбни протези и слухови апарати, а също орязване на данъчните ставки за социалните придобивки на хората с ниски доходи в комбинация с данъчни спирачки за техните работодатели.

Главните предложения на Еманюел Макрон включват сливане на множеството пенсионни системи в държавния и частния сектор, както и сливане на системите за помощ на безработни. Понастоящем тези системи имат различен подход към хората с редовни доходи и самонаетите лица. Макрон се обявява за поддържане на бюджетния дефицит под задължителните за ЕС 3 на сто от БВП и за намаляване на безработицата от 10 до 7 процента в края на петгодишния президентски мандат. В този срок той обещава инвестиции за 50 милиарда евро и съкращаване на държавните разходи до 60 милиарда евро годишно.

Други негови ключови идеи са: намаляване на корпоративните данъци от 33,3 до 23 на сто; системата за данъчни кредити за фирми да бъде превърната в постоянна спирачка върху данъчната ставка за ниско платените работници; 35-часовата работна седмица да остане, а компаниите да решават чрез преговори какво да бъде реалното работно време; ниско платените работници да бъдат освободени от някои социалноосигурителни вноски, което реално ще повиши доходите им.
Макрон иска да бъдат осигурени още 15 хиляди места в затворите, да бъдат наети допълнително 10 хиляди полицаи и де се увеличат разходите за отбрана от 1,8 на сто от БВП, колкото са сега, до 2 процента. Той обещава на всички 18-годишни да бъдат раздадени ваучъри на стойност 500 евро за кино, театър и концерти. Настоява да бъде наложена забрана учениците под 15 години да ползват мобилни телефони в училище.

Центристът предвижда, ако бъде избран, намаляване с една трета на числеността на Сената и на Националното събрание, съкращаване с една четвърт на персонала на местните власти и забрана за депутатите да назначават свои роднини като асистенти.

* * *

Първоначални прогнозни резултати, обявени след края на изборния ден (23 април 2017 г.)

 • Emmanuel Macron - 23,7%
 • Marine Le Pen - 21,7%
 • François Fillon - 19,5%
 • Jean-Luc Mélenchon - 19,5%
 • Benoît Hamon - 6,2%
 • Nicolas Dupont-Aignan - 5%
 • Nathalie Arthaud - 0,7%
 • Philippe Poutou - 1,2 %
 • François Asselineau - 0,8%
 • Jean Lassalle - 1,5%
 • Jacques Cheminade - 0,2%

Предварителна информация за изборите за президент на Франция

www.infoz.bg