ТЕЦ Ей И Ес - Гълъбово

Европейската комисия въвежда по-строги норми за вредните емисии от големите горивни инсталации

Нови и по-стриктни изисквания за вредните газове в атмосферата в следствие на изгаряне на различни видове гориво от топлоелектрически централи в Европа са одобрени чрез гласувания Референтният документ на Европейската комисия.

Промените са регламентирани чрез Директива 2010/75/ЕС.

Въпреки силното лобиране срещу приемането на документа, той е одобрен и изискванията му ще започнат да се изпълняват от 2021 г. Това пряко касае енергетиката на България и поставя под въпрос рентабилната работата на българските ТЕЦ-ове. Всеки един от тях, включително и най-модерните, не покриват изискванията за изхвърляне на вредни газове в атмосферата, които залага Европейската комисия. След 2021 г. може да се наложи те да бъдат спрени или сериозно модернизирани, което и в двата случая ще повлияе силно на цената на тока в България.

От друга страна, според експерти, новите европейски екологични норми за въглищните централи поставят в риск както енергийната сигурност, така и близо 150 хил. работни места в мините и централите. Министерството на енергетиката на България се надява Европейската комисия да се съобрази със спецификата на българските централи, както и да позволи отлагане на крайния срок за отделни дружества.

Очакването е, че за България това решение няма да помогне за спиране на замърсяването с вредни газове и за опазване на околната среда. Това е така, защото евентуално сериозно поскъпване на електрическата енергия ще принуди много домакинства, дори и в градовете, да се отопляват през зимните месеци с твърдо гориво - въглища и дърва - и това би довело до много по-голямо замърсяване на въздуха в населените места.

 

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема