Еманюел Макрон - президент на Франция

Еманюел Макрон е президент на Франция

Еманюел Макрон благодари на френския народ, който е гласувал за него и каза, че ще вложи цялата си енергия, за да оправдае гласуваното му доверие. Това той направи в реч пред симпатизанти, събрали се пред Лувъра.

Emmanuel Macron 2017Макрон каза, че е чул гнева, страховете и съмненията на французите и че е наясно с разделенията сред френския народ, накарали хората да гласува и за крайната десница. Той каза, че ще възстанови връзките между Европа и гражданите ѝ. Макрон увери, че Франция ще продължи борбата с тероризма у дома и зад граница. Той подчерта, че ще защитава Франция и Европа.

Marine Le PenНезависимият центрист Еманюел Макрон е избран за президент на Франция с 66% на сто от гласовете, съобщи френското външно министерство след преброяването на бюлетините.
Съперничката му на втория тур - водачката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен, получава 34% от гласовете.

Рекордни 11,5 на сто от избирателите са пуснали или празна, или невалидна бюлетина, а общо 25,38 на сто от регистрираните 47 милиона избиратели са се въздържали да гласуват, сочат данните на вътрешното министерство.

Това означава, че един от трима французи е отказал да направи избор снощи между центристкия кандидат Еманюел Макрон и водачката на крайната десница Марин льо Пен, което е рекорд от 1969 г. За първи път от 1969 г. активността на втория тур - 74,62 на сто - е по-ниска от тази на първия.

 

Резултатите на водещите четирима кандидати от първия тур на гласуването за президент на Франция

 

france parvi tour copy

 

Еманюел Макрон благодари за избора му за президент на Франция

www.infoz.bg