Стенли Кубрик в ролята на фотограф

Откакто през не толкова близката 1953 година дебютира в Холивуд със “Страх и желание”, Стенли Кубрик се превръща в неформален крал както на политическата пародия, така и на възвеличаването на авангарда. Именно в чест на превърналия се в легенда режисьор, лондонската галерия Work представя изложба, посветена на една недотам позната част от неговото творчество - фотографията.

Всъщност Кубрик започва да експериментира с фотоапарат в ръка още в края на 40-те години на миналия век и дори подплатява интереса си с трудов стаж в нюйоркското списание Look, за което заснема основно фоторепортажи на тема човешки съдби и страдания.

Години по-късно, вече в ролята на именит режисьор, Стенли Кубрик продължава да не изпуска обектива от поглед, този път заснемайки кадри от снимачните площадки на своите шедьоври “2001: Космическа одисея”, “Сиянието”, “Пълно бойно снаряжение”, “Лолита” и “Портокал с часовников механизъм.” А добрата новина е, че фотографиите му са точно толкова провокативни и дори смущаващи, колкото и блестящите му филмови творения.

{responsivegallery}06-2015/stanley-kubrick{/responsivegallery}

infoz autor Гергана Няголова | www.infoz.bg