Доналд Тръмп произнесе своята реч "За състоянието на съюза"

Американският президент Доналд Тръмп произнесе първата си реч "За състоянието на съюза" пред двете камари на американския Конгрес. Президентът призова всички американци, и по-специално републиканците и демократите, да оставят на страна различията си в търсене на разбирателство.

Тръмп похвали единството и каза, че то е нужно, за да се постигнат резултати.

Икономика
Доналд Тръмп посочи, че борсите са счупили рекорд след рекорд и изтъкна положителните страни на данъчната си реформа. Той припомни, че години наред компаниите са напускали страната, а работните места са били делокализирани. Но сега те се завръщат, подчерта Тръмп.

Инфраструктура
Доналд Тръмп обеща строителството на нови пътища, на мостове, на магистрали, на железопътни линии, на водни трасета из цялата страна. Той поиска от Конгреса да подкрепи план за инвестиции в тази насока в размер най-малко на 1,5 трилиона долара, за да се развият, както той каза, "тези остаряващи мрежи", визирайки настоящото състояние на инфраструктурата.

Имиграция
Доналд Тръмп каза, че в продължение на десетилетия отворените граници са позволили на дрогата и на престъпните банди да залеят най-уязвимите американски общности. Отворените граници са позволили на милиони зле платени работници да влязат в конкуренция за работни места и заплати с най-бедните американци, допълни Тръмп. Той отбеляза, че още по-трагично последствие е било, че отворените граници са коствали загубата на много невинни човешки животи. Тръмп спомена и положението на мигрантите, известни като мечтатели, дошли незаконно в САЩ като деца. Той увери, че предложението му за натурализиране на 1,8 милиона души без документи се подкрепя от двете партии в Конгреса като един справедлив компромис, в който хората не получават всичко, което искат, но пък САЩ получават една съществена реформа.

Конкурентни държави
Президентът на САЩ Доналд Тръмп спомена конкурентите на САЩ - Китай и Русия - и каза, че последните застрашават американските интереси, икономика и ценности и че спрямо тях не трябва да се проявява слабост, защото слабостта е най-сигурният път към конфликта. За да се гарантира мощта на Вашингтон, Тръмп призова Конгреса да гласува необходими кредити за американската армия, по-специално за модернизиране и реконструиране на американския ядрен арсенал, който ще направи САЩ толкова силни и могъщи, че ще разубеди всякаква агресия.

Гуантанамо
За затвора в Гуантанамо Доналд Тръмп каза, че току-що е подписал указ, който нарежда на министъра на отбраната Джим Матис да преразгледа американската политика по отношение на задържането във военни затвори и по отношение на запазването на затворнически инсталации като затвора в Гуантанамо. Желанието на Тръмп да остави затвора в Гуантанамо отворен бележи рязко скъсване с обещанията на предшественика му Барак Обама да закрие този породил полемика обект.

Иран
Доналд Тръмп каза, че Америка е на страната на иранския народ в смелата му борба за свобода. Той призова Конгреса да разреши фундаменталните проблеми на катастрофалното, по думите му, споразумение за иранската ядрена програма.

Северна Корея
Доналд Тръмп предупреди, че никой друг режим не е потискал своите собствени граждани толкова брутално, колкото го прави жестоката диктатура в Северна Корея. Той предупреди, че опасният стремеж на Северна Корея да се сдобие с ядрени ракети може много скоро да заплаши американската територия.

Ядрени оръжия
Говорейки за ядрените оръжия, Тръмп призна, че все още не може да се говори за едно бъдеще, което да е свободно от ядрено оръжие, но той каза, че може би някой ден ще настъпи един вълшебен момент, в който страните по света ще се обединят, за да елиминират ядрените си оръжия.

Търговия
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да защитава американската интелектуална собственост, без да назовава в тази насока Китай, който е обвиняван от американската администрация в търговски злоупотреби. Президентът каза, че лошите търговски договори ще бъдат поправени и обеща договарянето на нови договори.

Речта на президента Доналд Тръмп

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Най-четеното от последните дни