Малките старозагорски математици спечелиха 11 медала в Банког

Малките математици от Стара Загора спечелиха 11 медала в Тайланд

Стара Загора има 11 медалисти на финала на Международната олимпиада по математика, която се проведе на 21 февруари в столицата на Тайланд Банкок. В нея участваха 1500 ученици от 12 страни. България беше представена от 48 деца от 13 града на възраст от 6 до 18 години

Те получиха право да се състезават на Международната олимпиада по математика в Банкок след квалификация, проведена в Стара Загора на 17 декември 2017 г.

Състезателите бяха разделени в 11 възрастови групи и решаваха 30 задачи за 2 часа, съобщи математикът Любомир Любенов, координатор на българското участие. Официалната церемония по награждаването е на 22 февруари.

Старозагорските ученици завоюваха 7 сребърни и 4 бронзови медала. Сребърни медалисти са: Йоан Михайлов (Средно училище „Максим Горки” – 2 клас), Иван Точев (Средно училище „Максим Горки” - 4 клас), Станислав Димов (Средно училище „Максим Горки” - 4 клас), Пламен Крумов (Природоматематическа гимназия „Гео Милев” – 5 клас), Паола Павлова (Природоматематическа гимназия „Гео Милев” – 6 клас), Мирослав Минчев (Природоматематическа гимназия „Гео Милев” –7 клас) и Калоян Руев от Езикова гимназия „Ромен Ролан“.

С бронзови медали са: Ивалин Боев (2 ОУ – 4 клас), Димитър Енчев (Природоматематическа гимназия „Гео Милев” – 5 клас), Никола Кирилов (Природоматематическа гимназия „Гео Милев” – 5 клас) и Елина Димова (Езикова гимназия „Ромен Ролан“ –10 клас). Поощрителна грамота получи единайсетокласникът от Езикова гимназия „Ромен Ролан“ Деян Дечев.

Със сребърен медал от Тайланд ще се завърне и Александър Проданов от Профилирана природо-математическа гимназия „Никола Обрешков” – Казанлък, 8 клас), а неговите съученици Даниел Бояджиев, от 8 клас и Стилиян Иванов, от 9 клас - са бронзови медалисти.

„Благодарение на проф. Онг от Сингапур, с когото работим от 2014 г, българските ученици имат възможност да участват в много прояви в Азия. Първата е Сингапурската олимпиада. За трета година имаме представители на финала и то със значим успех. Те не са само от Стара Загора, но и от цялата страна. Втората проява е Азия оупън – откритото първенство на Азия по математика. Дебютът ни беше през 2014 г. в китайския град Чъндо, когато имахме шампион, това беше Мирослав Маринов от Пловдив, който в момента е студент в Кеймбридж. Миналата година имахме и втори шампион – старозагореца Теодор Танков, който сега е ученик в Американския колеж в София” – сподели преподавателят по математика Любомир Любенов.

Той се чувства удовлетворен, че интересът към точната наука нараства и че малките математици получават сериозна подкрепа от страна на държавната и общинската власт за участията си в престижните международни състезания. „Въпросът е не само да бъдеш талантлив, да имаш желание да участваш, но трябва да имаш и подкрепа. И ние я получаваме от кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Той беше първият, който показа, че може да се финансират пътуванията на талантливите деца до екзотични дестинации за участия в международни олимпиади. Г-н Тодоров зарази с примера си кметове и областни управители от цялата страна” – каза още Любомир Любенов.

Любомир Любенов: Резултатите не идват след месец или година, за успеха е нужна дълга и упорита работа

Видеорепортажът е излъчен в програмата на Телевизия България Он Ер преди началото на Международната олимпиада по математика в Банкок

www.infoz.bg  www.infoz.bg