Ивайло Калфин и Вернер Хойер

Европейската инвестиционна банка е финансирала проекти в България за 1,3 млрд. евро

България и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще продължат да развиват сътрудничеството си по проекти за икономически растеж на страната. Това стана ясно от работната среща в Люксембург между вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и президента на ЕИБ Вернер Хойер.

Те обсъдиха приоритетите на България и възможностите за подкрепа на българските проекти по линия на Европейския фонд за стратегически инвестиции.

„Българското правителство е доволно от дейността на ЕИБ в България“, отбеляза вицепремиерът Калфин. Той допълни, че банката подкрепя както важни инфраструктурни проекти, така и инструменти за развитието на малките и средни предприятия. „Ще се радваме съвместната ни работа да продължи по проекти за повишаване на енергийната ефективност и качеството на живот на гражданите“, отбеляза вицепремиерът.

Президентът на ЕИБ Хойер акцентира върху отличното сътрудничество между банката и България. Той увери, че неговата организация ще продължи да има ключова роля в подкрепата на публичните и частни дългосрочни инвестиции в страната. „Европейският фонд за стратегически инвестиции ще продължи да подкрепя Европейската банка в реализацията на много повече иновативни и високорискови проекти, отколкото досега“, отбеляза Хойер.

През последните 5 години ЕИБ е финансирала инвестиционни проекти във водещи отрасли у нас на обща стойност над 1.3 милиарда евро. Дейността на банката в България обхваща основни сектори като транспорт, комуникации, енергетика и околна среда и др.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика)

Светът

Петролен танкер беше похитен в Оманския залив край бреговете на Обединените арабски емирства. Отвлеченият танкер "Асфалт принсес" се е насочил към иранските териториални води, а часове след това похитителите са го напуснали

* * *
Най-малко 4 души са убити и 20 са ранени при атентат с кола бомба в Кабул, близо до жилището на афганистанския министър на отбраната Бисмила Мохамади, който е невредим

* * *
Съединените щати ще продължат да нанасят въздушни удари в Афганистан в помощ на силите за сигурност на страната

* * *
Двама души загинаха, 7 са в критично състояние и още 31 са с наранявания след катастрофа на два пътнически влака, станала Западна Чехия

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни