мода - Ню Йорк, Милано, Лондон и Париж

Записки по пролетните модни седмици

Пролетните модни седмици вече отминаха, а с тях станаха ясни и най-хитовите акценти в облеклото за следващия есенно-зимен сезон. Стотици модели се разходиха по “котешките пътечки” на Ню Йорк, Милано, Лондон и Париж, за да разкрият какво повеляват асовете в бранша. Тази година колекциите на почти всички дизайнери бях под мотото “Обратно в 70-те”. И наистина, модата определено се завръща в пиковата за хипи движението епоха, намигвайки закачливо и към диско културата.

Тъкмо в духа на диското, сред главните модни герои и за следващия сезон остава напоследък все по-актуалният чарлстон. При това не единствено в класическата си форма, а разчупен чрез дънкови материи и дължини до коляното.

Колкото до блузите и ризите - те са изключително ефирни, широки и украсени с нежно висящи панделки. На почит са и тънките, но дълги шалчета. Учудващо за мнозина, якѝте тип поло също са сред хитовите за предстоящия сезон акценти.

Говорейки за 70-те, няма как да подминем една от абсолютните класики на това десетилетие. А именно - плисирана пола от тежко падаща материя и дължина около и под коляното. Не са пренебрегнати и по-късите ефирни рокли с флорални мотиви, които перфектно си акомпанират с едноцветна жилетка.

И, след като споменахме материите, идва време да ви разкрием и кои са тазгодишните фаворити на модните гурута. Според вече изминалите седмици в Ню Йорк, Милано, Лондон и Париж, връхните дрехи на 2015 година са изработени основно от пухкава кожа (естествена или еко), кадифе и плюш.

Колкото до цветовете на есен/зима 2015, нюансите на кафявото и бежовото са абсолютен хит. Компания им правят маслиново зеленото, петролено синьото, както и вечните класики - черно и сиво. Разбира се, флоралните мотиви също присъстват трайно, като характерното този път е, че цветята са доста по-едри, в сравнение с предходните тенденции.

Аксесоарите на предстоящия сезон също никак не са скромни, дори напротив. Ботушите тип чизми с дължина над коляното са задължителни за по-студените дни. Суперактуални са и очилата с огромни стъкла и дебели рамки. Компания им правят големи и пищно украсени... слушалки. Да, в ерата на смартфоните слушалките определено се превръщат във все по-харесван дори и от най-големите в модата аксесоар.

Бижутата също не отстъпват по пищност и богатство на цветове. Предпочитан метал е златото, което обаче не доминира, а е в хармония с камъни в различни цветове, както и с материи като дърво, глина и стъкло.

infoz autor Гергана Няголова, www.infoz.bg

Теми:

Светът

Над 130 души са починали и близо 6000 са се заразили с новия коронавирус в Китай, тръгнал от град Ухан

* * *
Европейският парламент ще гласува в 19:00 часа българско време в сряда споразумението за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз. За утвърждаването на документа ще бъдат необходими гласовете на обикновено мнозинство от присъстващите в пленарната зала в Брюксел

* * *
Европейската комисия обмисля премахването на монетите от 1 и 2 цента. Предложението е в бъдеще сумите при пазаруване да се закръглят до 5 цента и то ще се разглежда в сряда от Комисията

* * *
Украинският милиардер Ринат Ахметов купи вила за 200 млн. евро на Френската ривиера. Покупката на имението Palladian от XIX век и ботаническите му градини, която била осъществена чрез компанията на Ахметов, се прибавя към портфейла му с имоти, включващ вече апартамент в Лондон за 162 млн. евро, един от най-скъпите апартаменти във Великобритания. Ахметов е син на миньор от източната област Донецк, който се превърна в най-богатия човек в Украйна със състояние от 6,7 млрд. долара

* * *
Изправено пред икономически колапс и строги санкции, социалистическото правителство на Венецуела предлага предоставянето на мажоритарен дял и контрол върху петролната си индустрия на големи международни корпорации. Приватизацията е предложена от правителството на президента Николас Мадуро на руската компания „Роснефт“, испанската Repsol и италианската Eni