най-големия в света барбекю фест

Главен готвач Тони Иванов участва в най-големия в света барбекю фест

Известният готвач Тони Иванов от ресторант Muziqato в Стара Загора, който е и председател на Шефс клуб, участва в най-големия в света барбекю фест. Той се проведе в живописна местност край град Утрехт (Холандия) и привлече над 2500 елитни кулинари от България, Естония, Германия, САЩ, Испания, Швейцария, Турция, Чехия, Австрия, Русия и други държави.

Известните готвачи Тони Иванов и Петър Йоргов участваха в най-големия в света барбекю фестВ българския отбор участваха още известните готвачи Петър Йоргов от Варна и Цветомир Николов - Готвач на 2015 г.

Фестивалът има и състезателен характер. Всеки кулинарен тим приготви на барбекю "Биг грийн Ег" характерно за страната му национално ястие, като осигури 400 мини порции за дегустация. Таен клиент определя най-вкусното ястие. Присъжда се само първо място и победител тази година е Естония. Готвачите от националния отбор спечелиха холандските ценители на рибни деликатеси с печена херинга, полята с естонско алкохолно питие. Те печелят правото да участват през 2016 г. в кулинарен форум в САЩ.

Българските готвачи приготвиха бавно печен свински врат, кьопоолу и пясък от червени чушки с полусварен ориз и чубрица.

"Възможността българският отбор да бъде част от престижния форум дължим на фирма „Вивенда” и в частност на нейния собственик Христо Джунджуров, на когото искрено благодарим. Имахме възможност да се срещнем със световни имена в кулинарията и да обменим идеи и нови техники" - сподели Тони Иванов.

Той добави, че в края на есента Шефс клуб ще организира в Стара Загора кулинарен форум, посветен на нискотемпературното готвене във вакуум среда. Негов лектор ще бъде Хайко Антониевич - известен готвач от Германия, с две звезди „Мишлен” и издател на авторитетни кулинарни книги. За него казват, че дърпа световната кулинария напред и я пренася в нови измерения.

barbecue toni ivanov 04

barbecue toni ivanov 05

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема