Роумингът поевтинява от 30 април 2016 г.

От 30 април 2016 г. роумингът става по-евтин. Операторите ще могат да начисляват само малка допълнителна такса към националните - до 5 евроцента на минута за телефонно обаждане, до 2 евроцента за текстово съобщение и до 5 евроцента за един MB данни (без ДДС).

roumingТези максимални тарифи за роуминг са с около 75% по-ниски от настоящите такси за разговори и трансфер на данни в роуминг.

Според постигнатото споразумение между Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на ЕС таксите за роуминг ще бъдат премахнати на 15 юни 2017 г.

Споразумението предвижда:

  • премахване на таксите за роуминг от 15 юни 2017 г., което ще позволи на потребителите да плащат една и същата такса за телефонни разговори и достъп до интернет, както у дома, така и когато пътуват в ЕС
  • строги правила за отворения интернет (неутралност на мрежата), които да защитят правото на всеки европеец на достъп до интернет съдържание.

Тези мерки ще бъдат допълнени от амбициозна реформа на европейските правила в областта на далекосъобщенията през 2016 г.

През последните десет години Европейската комисия работи за намаляването на таксите за роуминг в ЕС, като цените, включително за трансфер на данни и текстови съобщения в роуминг, са паднали с 80% в сравнение с 2007 г.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Представителството на ЕК в България)

На подобна тема