Yanis Varoufakis - Minister No More

Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис подаде оставка

„Напускам Министерския съвет от днес“. Това написа в личния си блог сутринта след референдума в Гърция Янис Варуфакис. Чрез профилите си в социалните мрежи той беше още по-категоричен: Minister No More! Референдумът на 5 юли ще остане в историята като уникален пример за това как една малка европейска нация се противопостави на финансовото робство.

Това пише Янис Варуфакис, като заявява, че е горд от народа си, а също и от това, че кредиторите на Гърция го ненавиждат.

Варуфакис обясни решението си да подаде оставка като финансов министър на Гърция с факта, че преговорите с лидерите на Еврозоната, кредиторите на страната и Международния валутен фонд трябва да продължат, но те не са склонни да подновят разговорите с него. Затова министър-председателят Алексис Ципрас е преценил, че трябва да се отегли.

„Подобно на всички борби за демократични права, така и това историческо отхвърляне на ултиматума от 25-ти юни на еврогрупата бе свързано с висока цена. Поради това от съществено значение е големият капитал, който нашето правителство получи от гласуването с НЕ да бъде инвестирано непосредствено в ДА за правилното решение – в споразумение, което да включва преструктуриране на дълга, по-малко строги икономии, преразпределение в полза на нуждаещите се и реални реформи“, пише Варуфакис в своя блог.

infoz autor Илко Груев | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24