Сексизъм: Правила за необвързани дами от 1938 г.

Макар и днес да ни се струват меко казано смешни, обществените норми, валидни допреди по-малко от век, всъщност са пропити със сексизъм и отношение към жените като към бижута за мъжете. А особено осъдително се е гледало на необвързаните дами, които “гонят 30-те” и за които списанията от онова време са публикували редовно съвети как да се държат, за да си намерят половинки.

sexizam 01Именно с една такава поредица от съвети, публикувана през 1938 г. в американското издание Click Photo Parade, ще ви запознаем днес. Сами преценете колко обидни и абсурдни звучат тези насоки:

  • “Обличайте се само и единствено в собствения си будоар и никога пред мъжа, с когото излизате, за да запазите магията. Бъдете готова, когато той пристигне, не го карайте да чака. Поздравете го с усмивка.”
  • “Мъжете не харесват жени, които използват техните кърпички и ги цапат с червило. Гримирайте се насаме, не когато той ви вижда.”
  • “Не заставайте в странни позиции и никога не изглеждайте отегчени, дори и всъщност да сте. Ако ви се налага да дъвчите дъвка (което е строго непрепоръчително), правете го много внимателно и тихо, със затворена уста.”
  • “Мъжете не харесват безотговорни жени. Затова не говорете, докато сте на дансинга - когато мъжът танцува, той иска просто да танцува.”
  • “Не бъдете прекалено интимни с партньора си на публични места. Всяка показна привързаност е проява на лош вкус, която засрамва и обижда мъжа до вас.”
  • “Не бъдете сантиментални и не го манипулирайте емоционално, за да каже нещо, което не иска. Мъжете не обичат жените да плачат, особено на публични места.”
  • “Не говорете за дрехи пред мъжа, с когото излизате. Вместо това го накарайте да се почувства поласкан като говорите само за неща, които го интересуват.”
  • “Не пийте прекалено много. Мъжът до вас би искал да запазите достойнството си в продължение на цялата вечер. Някои момичета може и да изглеждат по-умни, когато се напият, но повечето просто си придават по-глуповад вид.”

 

sexizam 02
sexizam
sexizam 08

infoz autor Гергана Няголова | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24