Сексизъм: Правила за необвързани дами от 1938 г.

Макар и днес да ни се струват меко казано смешни, обществените норми, валидни допреди по-малко от век, всъщност са пропити със сексизъм и отношение към жените като към бижута за мъжете. А особено осъдително се е гледало на необвързаните дами, които “гонят 30-те” и за които списанията от онова време са публикували редовно съвети как да се държат, за да си намерят половинки.

sexizam 01Именно с една такава поредица от съвети, публикувана през 1938 г. в американското издание Click Photo Parade, ще ви запознаем днес. Сами преценете колко обидни и абсурдни звучат тези насоки:

  • “Обличайте се само и единствено в собствения си будоар и никога пред мъжа, с когото излизате, за да запазите магията. Бъдете готова, когато той пристигне, не го карайте да чака. Поздравете го с усмивка.”
  • “Мъжете не харесват жени, които използват техните кърпички и ги цапат с червило. Гримирайте се насаме, не когато той ви вижда.”
  • “Не заставайте в странни позиции и никога не изглеждайте отегчени, дори и всъщност да сте. Ако ви се налага да дъвчите дъвка (което е строго непрепоръчително), правете го много внимателно и тихо, със затворена уста.”
  • “Мъжете не харесват безотговорни жени. Затова не говорете, докато сте на дансинга - когато мъжът танцува, той иска просто да танцува.”
  • “Не бъдете прекалено интимни с партньора си на публични места. Всяка показна привързаност е проява на лош вкус, която засрамва и обижда мъжа до вас.”
  • “Не бъдете сантиментални и не го манипулирайте емоционално, за да каже нещо, което не иска. Мъжете не обичат жените да плачат, особено на публични места.”
  • “Не говорете за дрехи пред мъжа, с когото излизате. Вместо това го накарайте да се почувства поласкан като говорите само за неща, които го интересуват.”
  • “Не пийте прекалено много. Мъжът до вас би искал да запазите достойнството си в продължение на цялата вечер. Някои момичета може и да изглеждат по-умни, когато се напият, но повечето просто си придават по-глуповад вид.”

 

sexizam 02
sexizam
sexizam 08

infoz autor Гергана Няголова | www.infoz.bg

„Джаз форум“  Стара Загора
 
24 май Стара Загора

Светът

Израелски въздушен удар разруши 11-етажна сграда в град Газа, в която се помещаваха офиси на „Асошиейтед прес“ и други медии. Всички служители и сътрудници на „Асошиейтед прес“ бяха евакуирани безопасно. „Ние сме шокирани и ужасени, че израелската армия атакува и унищожи сградата, в която се помещаваха бюрото на “Асошиейтед прес„ и други новинарски организации в Газа. На косъм избегнахме ужасна загуба на човешки живот“ – заяви президентът и главен изпълнителен директор на „Асошиейтед прес“ Гари Пруит.
По данни на здравното министерство в Газа новата конфронтация е взела от понеделник насам 119 жертви от палестинска страна, в това число 31 деца. Ранените в ивицата Газа са 830

* * *
Безпилотен китайски космически апарат се приземи успешно на повърхността на Марс заедно с намиращия се на борда му марсоход „Чжужун“. „Тянвън“ излетя от Земята на 23 юли 2020 г. с помощта на ракетата носител „Чанчжън-5“ и достигна орбитата на Марс през февруари тази година. Китай става втората космическа страна след САЩ, кацала на Червената планета.

* * *
САЩ извадиха компания „Сяоми“ от черния списък

* * *
Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер предупреди, че расте броят на мигрантите, опитващи да влязат в Европа по така наречения Балкански път на миграцията

* * *

Населението на Китай се е увеличило за едно десетилетие с 5,4%, достигайки миналата година 1,411 милиона души. В Китай мъжете са с около 35 милиона повече от жените. Близо 64% от китайците през 2020 г. са живели в градовете. Над 63% от хората са в активна възраст (от 15 до 59 години), близо 19% са над 60 години, а почти 18% – под 14 години

Най-четеното от последните дни