Китай

Десетте най-велики древни китайски изобретения

Знаехте ли, че древната китайска култура е допринесла в може би в най-голяма степен за развитието на човешкия прогрес? Не вярвате? Тази статия ще ви убеди в противното с няколко примера! Запознайте се с 10 от най-великите китайски изобретения. Без тях човечеството днес несъмнено нямаше да бъде същото.

  • Фойерверките

Започваме с безспорно най-известното древно китайско изобретение. Според легендата, барутът е открит случайно от алхимици, които търсели смес за безсмъртие. По ирония на съдбата, тези древни китайци създали нещо, което лесно може да отнеме човешки живот.

В началото барут се е правел чрез смесване на калиев нитрат (селитра), въглен и сяра. За пръв път е описан през 1044 година в Колекцията на най-важните военни техники, създадена от Зенг Голианг. Предполага се, че барутът е открит малко по-рано, тъй като Зенг описва три различни смеси барут и китайците са го използвали за сигнални ракети и фойерверки преди употребата му за военни нужди - при ранните гранати.

С времето се разбира, че при добавяне на метали към сместа, се получават страхотни цветове - и бум! - раждат се съвремените фойерверки.

  • Компасът

Какво щяхме да правим без компаса? Щяхме да се изгубим, разбира се. Хората, които обикалят горите или летят със самолет, трябва да благодарят на китайците за това, че се могат да се ориентират по пътя към дома.

Първоначално китайците създали компас, който сочи към юг. Това било така, защото смятали, че юг, а не север, е главната посока на света. Първите компаси били създадени през IV в.пр.н.е. от магненит.

Самото откриване на магненита се дължи на известна доза късмет. Това е вид магнитна желязна руда, която силно се намагнетизира, ако е ударена от мълния. В резултат се получава минерал с магнитни свойства и откъм северния, и откъм южния полюс. Не е известно със сигурност кой точно е измислил различаването на посоките с помощта на магнетит, но археологическите находки покозват, че китайците са използвали черпак, балансиран върху дъска за гадаене. Според китайските гадатели черпакът сочи посоката на душевна хармония.

  • Хартията

Не е ясно на кого за първи път е хрумнало да представи мислите си в писмена форма. За първото място спорят шумерите в Месопотамия, харапите в днешен Пакистан и кемитите в Египет. Знае се, че първите езици са се появили преди около 5000 години. Може да се предположи, че писмеността датира от по-рано, ако за такава се приемат скалните рисунки. С развитието на езика обаче хората започнали да пишат върху всичко, което могло да издържи достатъчно дълго време. Глинани плочки, бамбук, папирус и камък - това са само някои от най-ранните повърхности за писане.

Нещата се променили, когато китайците, и по-специално един от тях, на име Цай Лун, изобретил прототипа на съвременната хартия. Преди това те пишели върху бамбук и коприна, но през 105 г.сл.н.е. той създава смес от дървесни фибри и вода, която пресова върху тъкан плат. Структурата на плата позволява на водата от сместа да се отцеди и в резултат се получава груба хартия. Уви, не се знае какво е написал Цай Лун на първия си лист.  

  • Паста

Всеки, който обича добрата паста, може да свали шапка на древните китайци за създаването ѝ - не на италиянците, както може би си мислите. Всъщност в това съревнование китайците бият италиянците с около 2000 години.

През 2006 година археолози разкриват 4000-годишно поселище в Лацзя, провинция Цинхай, близо до границата с Тибет, и намират купа от нудълс (китайска паста), заровена на около 3 метра дълбочина. Това е може би най-старата открика паста в света. Направена е от 2 вида просо, които се отглеждат в Китай от около 7000 години. Освен това и до ден днешен китайците използват тези зърнени култури за производство на паста.

  • Ръчната количка

С изобретяването на ръчната количка китайците улесняват човешкия труд по целия свят. Смята се, че през II век генерал на име Юго Лиянг, живял по времето на династията Хан, е изобретил количка с едно колело за пренасяне на тежки товари. Дръжките за ръцете обаче били добавени по-късно. И все пак, Юго и неговата количка бият европейците с около 1000 години.

Първоначално количката се използвала за военни цели - за мобилни барикади и за транспортиране. Китайците запазили изобретението си в тайна в продължение на векове.

  • Сеизмографът

Въпреки че китайците не можели да измерват земетресенията по скалата на Рихтер (тъй като тя се появява едва през 1935 година), те успели да създадат първия детектор за земетресения - сеизмографа. В началото на II век Чанг Хенг, имперският астроном по време на династията Хан, създава първия сеизмограф, който е изключително красив. Творението представлява бронзов съд с девет дракона, обърнати с главата надолу от външната му страна. Те са поставени на равно разстояние един от друг, а под всеки дракон има жаба, коята гледа нагоре с отворена уста. Вътре в съда виси махало, което се задвижва от трус. В този момент махалото задвижва вътрешните лостове. Това пък задвижва топче, което се намира в устата на дракона, който е обърнат по посока на епицентъра на труса. Топчето пада в устата на жабата, която се намира директно под дракона. Този първи сеизмограф изглежда малко елементарен, но западните нации разработват своите първи негови версии едва 1500 години по-късно.

  • Алкохолът

Можем да благадарим на китайците и за етаноловия и изопропиловия алкохол, да не говорим за бирата, виното и ликьора. Малко са човешките изобретения, които са донесли толкова радост и мъка като алкохола. В продължение на много години се смята, че алкохолната ферментация се предизвиква от други подобни процеси. В началото на III в.пр.н.е. китайците вече знаели как да рафинират хранителни продукти като оцет и соев сос чрез ферментация и дестилация. Скоро щял да дойде ред и на алкохола. Скорошни археологически находки доказват, че китайците са открили ферментацията и алкохола много по-рано отколкото се предполагаше. Глинени чирепи на 9000 години, разкрити в провинция Хенан, показват следи от алкохол. Това откритие доказва, че китайците първи са правили алкохол, а древните араби са закъснели с около 1000 години.

  • Хвърчилото

Двама древни китайци си поделят славата за изобретяването на хвърчилото. През IV в.пр.н.е. меценатът Гонгшу Бан и философът Мо Ди конструират хвърчило с форма на птица, което летяло, издигано от вятъра. Изобретението бързо набира популярност. С времето китайците усъвършенствали хвърчилото и започнали да го използват и за други цели, освен за забавление. С негова помощ можело да се лови риба без лодка - просто за хвърчилото се закача корда с кукичка и то се пуска над водоеми, до които няма друг достъп. Хвърчилата се използвали и от военните, като безпилотни дронове за доставка на барут. През 1232 година били използвани, за да се доставят пропагандни листовки в монголски лагер, където имало китайски военнопленници.

  • Делтапланерът

Към края на VI в.сл.н.е. хвърчилото вече било толкова голямо и аеродинамично, че можело да издържи тежестта на човек със среден ръст. Било само въпрос на време да се премахнат въжетата. Това хвърчило без въжета сега е познато като делтапланер, който тогава обаче далеч не бил използван за забавление - императорите карали осъдените престъпници да скачат от скали, вързани за делтапланери. С тези си ранни полети китайците бият европейците с цели 1335 години.

  • Коприната

Монголите, византийците, гърците и римляните - всички те страдали от китайските военни изобретения, като например барута. Коприната обаче спомогнала за мирните взаимоотношения между древен Китай и другите култури. Търсенето на коприна било толкова голямо, че станало причина за установяване на търговски връзки между Китай и света. Ражда се знаменитият Път на коприната, който се простира от Китай до Средиземноморието, Африка, Близкия изток и Европа. Методът за производство на коприна съществува от преди 4700 години. Китайците пазели строго тайната на произхода на коприната, но монаси от Европа в крайна сметка успели да откраднат яйца от копринени буби и да ги внесат на запад.

infoz autor Гергана Няголова | www.infoz.bg

Теми: