Петте най-велики режисьорски дебюта

Киното е рискован бизнес. От една страна, добрият режисьорски дебют може да разкрие път към известност и слава, но от друга - провалът може да те прати директно в “трета глуха”. Джонас Карпиняно е от първата категория - неговият дебютен филм “Медитеранеа” обра овациите на Седмицата на критиката в Кан миналия месец.

Той пожъна голям успех с навременното изобразяване на емигрантската криза в Европа. Историята за адското пътуване на един млад мъж от родната му Африка до Италия в търсене на по-добър живот и документалният стил на Карпиняно третират горещите теми за имиграцията и расизма и определено се превърнаха в сензацията на фестивала. Рядко се случва да направиш страхотен дебютен филм, но още по-рядко се случва той да бъде последван от блестяща кариера.

boysdontcryВ чест на дебюта на Карпиняно, днес ще ви представим 5 от най-великите режисьорски дебюти, превърнали се в шедьоври.

“Момчетата не плачат” (1999 година)

Кимбърли Пиърс е вдъхновена от действителен случай - сърцераздирателната  история на един транссексуален мъж, който търси любов. Хилари Суонк печели Оскар за ролята. Тя се превъплъщава в образа на родения като момиче Брандън Тийна, който в началото е ново дете в града, харесвано от всички, а после е изнасилен и убит от приятелите си, след като откриват, че е транссексуален. Дебютният филм на Пиърс третира общочовешки теми като свобода и идентичност и се превръща в една от любимите драми през последните години.

“Волният ездач” (1969 година)

Въплъщение на жанра “роуд муви” (филм-пътуване), “Волният ездач” е свидетелство за величието на Денис Хопър. Сценарият е написан от него и Питър Фонда, а двамата си поделят и главните роли. Филмът е режисьорски дебют за Хопър и проследява пътуването на двама мотоциклетисти през южните щати. Те експериментират с наркотични вещества, прекарват време в хипи комуна и се сприятеляват с Джак Никълсън. Улавяйки духа на 60-те през призмата на модерния уестърн, филмът сравнява мечтат за свобода от ограниченията на обществото, с далеч по-мрачната реалност на пътя. Днес “Волният ездач” се счита за крайъгълен камък във филмите на контракултурата.

“Гражданинът Кейн” (1941 година)

Орсън Уелс е само на 25 години, когато става режисьор, продуцент и съсценарист на първия си филм, посветен на възхода и падението на медийния магнат Чалс Фостър Кейн, чиято роля е изиграна от самия Уелс. Разказан чрез ретроспекции, филмът е силно експериментален по отношение на стил и кинематографична техника и също така показва огромното доверие в младия и неопитен режисьор. Уелс има свободата да избере актьорския състав и правото да направи окончателната редакция. В крайна сметка рискът печели и въпреки че печалбите от филма не успяват да покрият разходите, днес и критиката, и феновете считат “Гражданинът Кейн” за най-добрия филм на всички времена.

“Американски прелести” (1999 година)

В режисьорския си дебют Сам Мендес прозорливо и остроумно представя съвременния живот в американските предградия. Героят на Кевин Спейси е сексуално неудовлетворен служител на офис и баща, който се влюбва в най-добрата приятелка на дъщеря си и се сблъсква с кризата на средната възраст. Фактът, че Мендес е лично препоръчан от Стивън Спилбърг, може малко да е помогнал, но въпреки това “Американски прелести” спечелва цели 5 Оскара и разкрива изумителния талант на тогава младия режисьор.

“Гумена глава” (1977 година)

Как е възможно да не направи впечатление филм, който започва с мъжка глава, носеща се в пространството, докато сперматозоидоподобно същество излиза от устата ѝ? Историята за Хенри Спенсър, работник във фабрика, който се бори да оцелее в една сюрреалистична и разпадаща се вселена в компанията на нещастната си приятелка и нестихващите писъци на увреденото им дете - кошмарният дебютен филм на Линч е метафоричен израз на страховете на мъжа от предстоящата зряла възраст. Изкусно сниман на черно-бяла лента в продължение на цели пет години, “Гумена глава”, за който се твърди, че попада сред любимите филми на Кубрик, поставя началото на кариерата на Дейвид Линч като майстор на култовите филми.

infoz autor Гергана Няголова | www.infoz.bg