Идеалът за женска красота и неговите вариации през вековете

Критериите за женска хубост още от древни времена са изключително плаващи и търпят непрестанна промяна. В праисторическите времена например, на пиедестал са били поставяни “стабилните” и “плодовити” жени, отличаващи се със сравнително нисък ръст, пищен бюст и здрави бедра. Как ли обаче се е изменил идеалът за женска красота от тогава до сега?

На този въпрос отговаря кратко, но изключително изчерпателно видеопроектът на онлайн изданието BuzzFeed.

В Древен Египет особено ценени са били дамите, отличаващи се със слаба фигура, висока талия, тесни рамене и симетрично лице.

В Древна Гърция пък критериите са били малко по-различни. А именно - пищни форми и светла кожа.

В Китай, по време на династията Хан, на особена почит са били дамите с тънка талия, бледа кожа, големи очи и малки стъпала.

Отправяме поглед и към Италианския ренесанс. Идеалната жена от тази епоха се отличава с пищен бюст, закръглен корем, пълни бедра и светла кожа.

Следващата спирка е Викторианска Англия, където за жена мечта се е смятала тази, която притежава фигура тип “пясъчен часовник” - със закръглени форми и тънка талия. Много се е държало и на обема в косите.

През 20-те години на миналия век на почит е “момчешката” фигура - малък бюст, ниска талия и къса прическа.

През така наречените Златни години на Холивуд фокусът отново се измества върху фигура а ла пясъчен часовник.

През 60-те пък на мода идват тупираната коса, дългите слаби крака и невинната “лолитска” визия.

80-те години на миналия век, известни като епохата на супермоделите, също носят на света нов идеал за красота - атлетично тяло, отличаващо се със завидна височина и стегнати, дори мускулести ръце.

90-те пък се обуславят от така наречения “хероинов шик” а ла Кейт Мос. А именно - рошава коса, поднормено тегло, “прозрачна” кожа и андрогенна визия.

“Съвременната красота”, както е наречен днешният идеал за женственост, се изразява в плосък корем, слаба фигура (най-вече крака) и големи бюст и ханш. За съжаление все повече дами и най-вече млади момичета прибягват до услугите на пластичната хирургия, за да постигнат тези пропорции.

infoz autor Гергана Няголова, www.infoz.bg