Танцът на пингвините

„Танцът на пингвините“ – пътуване към себе си

Филмът „Танцът на пингвините“ е художествено-документален прочит на Антарктида от маестро Теодосий Спасов. Месец преди да бъде обявена глобална коронавирус пандемия, той потегля с българска експедиция към най-студената точка на Земята, и се завръща оттам буквално дни преди светът да бъде затворен. Какво преживява Теодосий Спасов на Антарктида, как успява там да създаде своя последен музикален албум заедно с китариста Християн Цвятков?

И какво представлява животът на Ледения континент през погледа на един творец? Отговорите ще научим от филма „Танцът на пингвините“.

„Понякога човек трябва да не преследва мечтите си, а да ги остави те сами да дойдат при него“ – казва Теодосий Спасов за пътешествието си до Антарктида и представя континента с музика и глас в новия филм „Танцът на пингвините“. 

Режисьор на филма е Ема Константинова, оператор – Румен Василев, носител на наградата „Златна роза“ за 2020 г. в категорията операторско майсторство. Идеята той да бъде заснет е на неговия продуцент – проф. Христо Пимпирев, учен и полярен изследовател, ръководител на всички досегашни 28 български експедиции в Антарктида.

Prof Pimpirev

Филмът се посвещава на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, който приживе оказва дългогодишна подкрепа на българската антарктическа база и българските антарктически експедиции. „Благодарение на помощта на проф. Цоцорков антарктическата ни база премина в 21 век“ – споделя Христо Пимпирев.

Премиерата на филма „Танцът на пингвините“ ще бъде двойна – в Панагюрище, кино „Модерен театър“, на 16 октомври от 19 часа и в София, кино „Влайкова“, на 20 октомври от 20 часа.

„Един ден получих изнендващо обаждане от човек, когото все още не познавах. Професор Пимпирев – водачът на българските полярници“ – разказва Теодосий Спасов. „И няколко месеца по-късно поех на най-далечното пътешествие, което някога съм правил.“

„Танцът на пингвините“ проследява едномесечното пътуване, което често се оказва по-дълго от самия престой на Антарктида. Заедно, на най-студеното място на Земята, Теодосий Спасов и Християн Цвятков създават 12 пиеси за кавал и китара, които се превръщат и в първия музикален албум от Ледения континент. Там, където под снега понякога се крият дълбоки ледени цепнатини, отприщват се реки от топенето на ледниците, срутват се ледени блокове, извиват се внезапни бури... Каква публика са пингвините? „След всяко парче чуваме само тихи възгласи“ – шегува се маестро Спасов.

„Танцът на пингвините“ пренася зрителите на място, което не принадлежи на хората. От испанския полярен кораб „Есперидес“ до престоя на българската експедиция в китайската полярна база и концерта на мелодичния кавал и хармоничната китара в испанската – филмът е красив разказ за истинската връзка между хората. За мечтите и това как те се сбъдват с помощта на приятел. За това как оцеляваш с помощта на непознат. И как продължаваш напред, въпреки вятъра.

Лентата показва и любопитни забележителности в Българската полярна база на остров Ливингстън, Антарктида – фургонът, в който първите български полярници са се подслонявали по време на експедициите. Днес той е включен в списъка на историческите и културни забележителности на Ледения континент, но все още пази спомена за времена на голям ентусиазъм и смелост в условия на живот, „възможни само за юнаци“.

Художествено-документалният филм „Танцът на пингвините“ ще покаже епизод от живота на континента Антарктида – такъв, какъвто е той днес за полярните изследователи и пътешествениците-авантюристи. Сурова, но ослепително красива природа. Оглушителен шум от падащи ледени блокове, но тих и кротък живот на морската фауна. На Антарктида често има дни, в които просто не излизаш. Навън и от себе си.

Филмът „Танцът на пингвините“ е дело на Българския антарктически институт с финансовата подкрепа на фондация „Лъчезар Цоцорков“.

The Dance

Poster 

www.infoz.bg  www.infoz.bg