Как технологиите изцяло промениха производствените процеси?

Как технологиите изцяло промениха производствените процеси?

2020 година отбеляза края на десетилетие на технологична революция, която изцяло промени начина на живот на хората и работата на компании и производители от всички индустрии. Дигитални иновации бяха трайно интегрирани във всички сфери на бизнеса и успяха да направят комуникацията и работния процес много по-бързи, лесни и удобни.

Тенденциите в производството за 2020 г. също до голяма степен се базират на създаването на допълнително удобство чрез различни технологични процеси и иновативни системи. Крайните продукти не се променят значително, но начинът на производство продължава много бързо да се развива и усъвършенства, като скоро ще стане напълно неразпознаваем в сравнение с практиките, използвани преди 20 или 30 години.

Ето някои от най-ключовите тенденции в производствения процес на модерните фабрики:

1. Виртуална реалност (VR) и добавена реалност (AR)

Двете технологии напоследък започнаха да се използват в много индустрии, но тепърва ще разкрият огромния си потенциал. В производствения процес те могат да окажат голямо влияние върху сигурността и ефективността на тестването, поддръжката и контрола на процесите и продуктите. Например, тестването на нови техники и продукти вече може да бъде провеждано във VR среда, което дава много по-голяма сигурност и значително намалява риска за работниците. Технологиите дават и възможност за поддръжката от разстояние и по-голям контрол върху процесите в реално време, позволявайки по-голяма ефективност и точност при проследяването на техните резултати.

2. Роботи и машини

Роботите в производството не са нещо ново, но се развиват изключително бързо и стават все по-интелигентни, а с това нараства и тяхната употреба във все повече индустрии. Те правят работния процес в пъти по-бърз и ефективен, създават по-спокойна и безопасна среда за работниците и увеличават  продуктивността, осигурявайки много по-бърз и постоянен режим на работа. Също така, роботите могат да бъдат свързвани и към други машини и да бъдат част от цялостна автоматизация на производствения цикъл. С възможности за програмиране на различни външни сензори, те могат да поемат напълно някои основни производствени процеси като сортиране, транспортиране и контрол, премахвайки почти напълно нуждата от работна ръка за тези операции.

3. Устойчивост и екологични производствени процеси

Фокусът върху екологичните проблеми в световен мащаб продължава да расте, а с това всички компании и индустрии виждат нуждата да променят съществуващите си модели на работа и да интегрират все повече екологични и устойчиви процеси в своето производство. Една от най-модерните фабрики в света, новооткритата фабрика на HELL ENERGY GROUP в Унгария, инвестира над 22 милиона евро и оперира с интегрирани устойчиви процеси и машини. До няколко години се очаква тя да произвежда 50 000 кена айс кафе напитки на час. От компанията също така очакват, че скоро за всички произвеждани напитки ще бъдат използвани 75% рециклируеми алуминиеви кенове, което е иновация в сектора на напитките.

4. Киберсигурност

С нарастващото използване на технологични иновации в производствения процес, нараства и заплахата и уязвимостта към външни прониквания от хакери в системите. Според скорошно проучване, почти половината от производителите в световен мащаб (45%) твърдят, че са имали инцидент с киберсигурността си. Затова и всички производители трябва да са добре информирани за рисковете при въвеждането на нови съоръжения и машини в процеса. Все по-голям брой специалисти от различни индустрии включват сериозни мерки за киберзащита в своята работа, като например интегриране на биометрични идентификатори за проверка за намаляване на рисковете, обучение на служителите за кибер рискове и определяне на политики за сигурност.

5. Фокус върху обслужването на клиенти

Обслужването на клиенти винаги е било сред основните приоритети на всеки успешен производител, но увеличаването на достъпа до детайлите от производствения процес за клиентите е една от най-сериозните тенденции в последните години. Сега крайните потребители са по-близо от всякога до продукта чрез различни технологични системи за проследяване на статуса и качеството на техните поръчки. Потребителското изживяване обхваща все по-широк кръг от дейности, включително производствени методи и специфики, и се превръща в неразделна част от възприемането на крайния продукт.

Manufacturing trends 01 

www.infoz.bg  www.infoz.bg (по информация на Chapter 4 България)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24