Европейската комисия разреши пускането на първата безопасна и ефективна ваксина срещу COVID-19

Европейската комисия разреши пускането на първата безопасна и ефективна ваксина срещу COVID-19

Европейската комисия издаде разрешение за употреба при определени условия на ваксината срещу COVID-19, разработена от BioNTech и Pfizer, като я превърна в първата ваксина срещу COVID-19, разрешена на пазара в Европейския съюз, съобщиха от Представителството на ЕК в България.

Разрешението следва положителна научна препоръка на Европейската агенция по лекарствата (EMA), основана на задълбочена оценка на безопасността, ефективността и качеството на ваксината, и става с одобрението на държавите членки.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „Днес извървяхме важна стъпка към европейския успех. Одобрихме първата безопасна и ефективна ваксина срещу COVID-19. Скоро ще се появят още ваксини. Дозите от одобрената днес ваксина ще бъдат достъпни едновременно за всички страни от ЕС при едни и същи условия. Предстоящите европейски дни на ваксинацията също ще бъдат чудесен момент на единство. Това е добър начин да се сложи край на тази трудна година и да се започне обръщането на нова страницата след тази пандемия. Всички ние сме заедно в това начинание.“

Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, добави: „Това е голям ден за Европа. Ден на истинска европейска солидарност в действие. След месеци работа виждаме, че стратегията на ЕС за ваксините дава резултати – едновременен достъп до безопасни, ефективни и финансово достъпни ваксини за всички държави членки. Днес сме свидетели на това, което може да бъде постигнато заедно, когато работим в един силен Европейски здравен съюз. Европа, която се грижи и подкрепя. Европа, която не се спира пред нищо, докато не постигне целта си.“

BioNTech и Pfizer подадоха официално заявление за разрешение за търговия на 1 декември. Последва анализ на техните данни в „текущ преглед“, извършен от Европейската агенция по лекарствата, считано от 6 октомври. Благодарение на този непрекъснат преглед агенцията успя да оцени много бързо заявлението. Тази процедура, специално предназначена за извънредни ситуации, гарантира възможно най-бърза оценка, като същевременно гарантира, че всички изисквания по отношение на безопасността, ефективността и качеството на ваксината са подложени на цялостна и задълбочена оценка. Въз основа на положителното становище на EMA Комисията провери всички елементи в подкрепа на разрешението за търговия и се консултира с държавите членки, преди да издаде условно разрешение за търговия.

Ваксината BioNTech/Pfizer се основава на технологията на молекулите на информационната РНК (иРНК). Това позволява на клетките да произвеждат безвредни фрагменти от вирусни протеини, които човешкото тяло използва за изграждане на имунен отговор с цел предотвратяване или борба с последваща естествена инфекция. Когато на дадено лице бъде поставена ваксина, клетките му ще прочетат генетичните инструкции и ще произведат фрагменти от „протеина с шип“, протеин на външната повърхност на вируса, който използва, за да навлезе в клетките на организма, да се възпроизведе и да причини заболяване. След това имунната система на лицето третира този протеин като чужд и произвежда естествени защитни елементи – антитела и Т-клетки – срещу него.

Следващи стъпки
Понастоящем Европейската комисия, държавите членки и фирмата работят за доставката на първите дози на 26 декември, така че дните на ваксиниране в ЕС да могат да започнат на 27 – 28 – 29 декември.

Доставките ще продължат през декември и на стабилна седмична основа през следващите месеци. Предвижда се разпределението на всички 200 милиона дози да приключи до септември 2021 г. Комисията и държавите членки работят за активирането на допълнителни 100 милиона дози.

Как действат ваксините срещу COVID-19?

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

Ползи за здравето от ваксинацията

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

Ваксини срещу COVID-19 - гарантиране на безопасността им

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

Ваксини срещу COVID-19 - как се разработват, разрешават и пускат на пазара?

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

www.infoz.bg  www.infoz.bg