Колко важни са коефициентите при спортните залози?

Спортният залог представлява прогноза за дадено събитие – неговият изход или друг елемент (като например брой попадения или нарушения) – която поставяме срещу определена сума, за да спечелим пари. Евентуалната печалба от един спортен залог зависи не само от добрите ни анализаторски умения и от късмета, но и от предвидения за конкретния залог коефициент.

koefitsient sportni zalozi

На практика, печалбата от един успешен залог е сумата, която сте поставили за своята прогноза, умножена по коефициента. Това е най-простият начин, по който можем да разберем какво точно представлява коефициента за един играч – той е факторът, множителят на бъдещата ни възможна печалба от един залог.

Какво е коефициентът обаче за букмейкърите?

Коефициентите са числа, които постоянно и динамично се изменят във времето. В секцията със залози на живо, например, ще видите, че коефициентите за определен пазар в даден мач се променят много по-бързо от тези за предварителните залози. Тази динамика се дължи на постоянните промени в самия мач. Когато той се развива пред очите ни, става много по-ясно дали един залог ще се сбъдне, или не – дали отборът на „Реал Мадрид“ ще победи наистина „Барселона“, дали общият краен сбор от головете в мача между „Челси“ и „Арсенал“ ще остане 5, или ще се покачи. На практика, коефициентът за букмейкъра означава шанс. Този шанс се измерва в проценти. Става въпрос за шанса дали една прогноза, описана в залога, ще се сбъдне, или не.

Какви са видовете коефициенти в света на спортните залози?

За активно залагащите, за които коефициентите са познати като принцип и механизъм на действие, те бива ниски и високи. Ето защо играчите често правят всичко възможно да се регистрират в страници, където коефициентите са сравнително добри, тоест високи. За целта, залагащите четат ревюта, преглеждат мненията на другите потребители и така правят своята оценка за букмейкъра – ако той предлага добри коефициенти, значи си заслужава да бъде посетен и използван. Така например, сред анализаторите и сайтовете с ревюта, сайтът на Winbet е разгледан като един букмейкър със сравнително високи коефициенти. Това е и един от факторите, който го превръща в лидер сред страниците за спортни залози у нас, а и не само в България.

От друга страна, съществува и едно по-обективно деление на коефициентите на видове. Защото в крайната сметка, тяхната големина е по-скоро предмет на субективна оценка. В обективен план, коефициентите се делят на следните три вида:

  • Десетични коефициенти. Това са най-популярните коефициенти в България и в Европа изобщо. Всички действащи букмейкъри на континента разполагат с десетичен формат на предлаганите си коефициенти. Десетичните коефициенти представляват преобразуваните шансове за сбъдване на една прогноза чрез делене на 100%, тоест на 100-процентов шанс за сбъдване на прогнозата. Десетичните коефициенти се изписват по следния начин: 1.25, 2.50, 3.00 и така нататък.
  • Дробни коефициенти. Те се използват много често във Великобритания – една от най-развитите страни от гледна точка на спортни залози. В тази връзка, мнозина от лидерите сред букмейкърите ги включват, без значение от това къде да оперират просто защото са родом от Острова. Дробните коефициенти много често са предпочитаният формат за изписване на шанса за сбъдване на една футболна прогноза. Дробните коефициенти се изписват под формата на дроб. Например: 1/4 , 1/6 и така нататък.
  • Американски коефициенти. Името им само по себе си подсказва къде се използват – в САЩ, но често и в Канада, между другото. Американските коефициенти се срещат и под името „moneyline“. Тя работят по малко особен начин. Винаги към ставката за фаворита за победа се добавя отрицателен знак, тоест минус. Неговата задача е да покаже сумата, която следва да се постави, за да се спечели определена парична награда. Обратно, при ставката за аутсайдера се слага положителен знак, плюс. Този плюс индикира сумата, която може да се спечели на всяка заложена Х сума.

Коефициентите са разковничето на победата от един спортен залог. Те са сред най-важните елементи на вашата ставка. Съветваме активно залагащите да не се притесняват и да търсят букмейкърите с най-добри коефициенти, дори това да означава да напуснат сегашния си доставчик на спортни залози и да преминат към друг.