Старозагорски ученици станаха посланици на Международната награда на Херцога на Единбург

Ученичките Симона Кръстева (11 клас) и Лия Михалкова (10 клас) от Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ в Стара Загора са избрани за посланици на Международната награда на Херцога на Единбург. Тяхната наградата е включването им в програма за личностно развитие, която развива ключови житейски умения. В нея младежите сами избират и планират своите дейности, поставяйки си лични цели и отбелязвайки своя напредък.

От тази година старозагорската ГПЧЕ „Ромен Ролан“ вече е лицензиран оператор и част от огромното семейство на Фондация „Международната награда на Херцога на Единбург“, която е създадена през 1956 г. и работи в над 130 страни в целия свят.

Проведе се първата среща на второто поколение посланици на Hаградата на Xерцога на Единбург. „Тази среща беше с цел да се запознаем с останалите посланици от цялата страна и да сформираме екип, с който ще работим за постигането на нашите цели за следващата една година. Срещата се проведе в онлайн среда и всеки от посланиците се представи с един физически предмет, който го описва най – добре.

gabriela bashalova

Разказахме за училището или организацията, от която идваме. Срещата мина изключително приятно и неформално, с различни опознавателни занимания и написването на правилника на посланиците, който всеки трябва да спазва. В края организаторите ни възложиха нови мисии за изпълнение за следващите ни срещи. Изключително се радваме, че можем да бъдем част от това приключение и да представляваме гимназията ни пред страната. Благодарим на нашите лидери, че ни се довериха и ни предоставиха тази възможност да се развиваме, предизвикваме и да създаваме нови приятели“, споделиха двете ученички.

gabriela bashalova sz

Също по проект на Наградата 17-годишната Габриела Башалова представи своята книжка „Малко човече с големи мечти“.

„Изключително радостна съм, че идеята ми се превърна в реалност. Благодаря на хората, които ме подкрепиха в процеса на създаването й. Винаги съм обичала да пиша разкази и стихотворения, но за първи път по време на този проект се сблъсках с предизвикателството – писане на разказчета, предназначени за малки деца. Въпреки това обаче смятам, че проблемите, които интерпретирам в тях, са близки както за едно малко дете, което тепърва ще се сблъска с тях, така и за възрастни, в чието ежедневие се проявяват. В края на всяко разказче неслучайно акцентирам върху надеждата и мечтите. Според мен те са основата, без която човек не би бил способен да се изправи срещу предизвикателствата на живота. Надявам се и ти, читателю, който държиш тази книжка в ръцете си в момента, да успееш да почувстваш близка до теб някоя от историите, разказани в нея“, обясни авторката.

Международната награда на херцога на Единбург е глобална структурирана програма за неформално образование и обучение, която предизвиква младите хора да мечтаят смело, да празнуват своите постижения и да променят света около тях. Младежите сами поставят лични и предизвикателни цели в четирите основни направления, развиване на умения, активна физическа дейности, добороволчество и приключение в природата. С помощта на опитен възрастен в ролята на техен ролеви модел и наставник (лидер), те предизвикват себе си, откривайки своята цел, страст и място в света.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24