Фармацевтичните компании Pfizer Inc. и Moderna Inc. договориха нови по-високи цени на своите ваксини срещу ковид в последните договори за доставка с Европейския съюз

Цените на ваксини срещу ковид за Европейския съюз се покачват

Фармацевтичните компании Pfizer Inc. и Moderna Inc. договориха нови по-високи цени на своите ваксини срещу ковид в последните договори за доставка с Европейския съюз. Увеличението в цената за препарата на Pfizer/BioNTech е около 25%. Цената на ваксината на Moderna се качва с около 10%. Новата цена за доза на Pfizer/BioNTech е 19,50 евро спрямо 15,50 евро досега. Дозата на Moderna се увеличава от 19,00 до 25,50 евро.

Информацията се базира на данни от договори, които журналистите му са виждали. Промяната в цените е на фона на проблеми с доставките и недоверието към ваксинациите в много държави от Европейския съюз. Условията на сделките, сключени тази година и обхващащи до 2,1 милиарда дози до 2023 г., бяха предоговорени, след като данните от клиничните изпитвания от фаза 3 показаха, че ваксините на двете компании са по-ефективни от тези някои техни конкурентни компании. Успешният ход с новите цени се отразява и на пазарното представяне на компаниите.

Moderna Inc. се присъедини към S&P 500 като най-добре представящия се актив за годината. Това превърна производителя на лекарства от биотехнологична компания в ранен етап на развитие в дистрибутор на ваксини, доставящ препарати срещу ковид по целия свят. С ръст на цената от малко над 207% от началото на 2021 г. акциите на Moderna изпреварват досегашния лидер в индекса L Brands Inc., който отчита повишение от 104%. Преди включването си в индекса акциите на фармацевтичната компания поскъпнаха с нови 30% в рамките на четири сесии.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема