marsala, марсала

Що е то цвят на годината и кой е фаворитът на 2015 г.?

Когато през 50-те години на миналия век създателите на печатницата за рекламни материали Pantone стартират своята дейност, те едва ли са си и помисляли, че някой ден именно тяхната компания ще диктува на света кои да бъдат най-популярните цветове в областта на модата и дизайна.

Днес, вече представяна като “институт по цветовете”, марката Pantone е най-известният в цял свят източник на актуалните нюанси за всяка година. Това се случва съвсем случайно, след като през 1999 г. специалистите, работещи там, обявяват, че според тях “цветът на милениума” ще бъде светлосиният. И, съвсем не на шега, това се оказва абсолютна истина. Именно от тогава тръгва и идеята веднъж на 12 месеца да бъде определян цвят на годината - нюанс, който ще властва както в облеклото, така и в грима и интериора.

През 2015 г. на власт е нюансът Марсала. Той е кръстен на вид сицилианско вино и представлява комбинация от червени и топли кафяви тонове, поръсени с щипка лилав оттенък. Новият цвят на годината е същински подарък за почитателите на по-тъмните, топли и изискани цветове, след като предшествениците му бяха по-скоро ярки представители на лилавата, зелената, оранжевата и розовата гами.

Ако се чудите как да включите Марсала в пролетния си гардероб, може би най-лесният вариант е да се обзаведете с обувки и чанта, изработени от кожа или велур. Без притеснение може да заложите и на рокля, панталон или дори дънки в същия нюанс. Не забравяйте и червилото!

Цветът на годината намира голямо приложение и в интериорния дизайн и особено сред мебелите, изработени от масивно дърво, които биха придали на дома ви топъл и уютен винтидж акцент.

Марсала се комбинира чудесно с повечето си “колеги” от цветовата скала, но изпъква особено красиво на фона на зеленото, бежовото и техните нюанси.

infoz autor Гергана Няголова, www.infoz.bg