Делегация от винопроизводители и членове на винарска мрежа посети Румъния и Молдова по програма за обмен на добри практики

Делегация от винопроизводители, придружена от представители на Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора и представител на НПО сектора, членове на мрежата WINET, посетиха Румъния в периода 17 – 20 юли 2021 г. по програмата за обмен на добри практики, организирана по трансграничния проект WINET, изпълняван от Търговско-промишлена палата – Стара Загора.

Домакин на посещението от Румънска страна е Търговско-промишлена и селскостопанска палата в Тулча, партньор по проекта.

Experience exchange visit of the Bulgarian delegation to Romania and Moldova image3

Програмата започна в град Чернавода, във винарна Rasova, където винопроизводителите от двете страни обсъдиха приликите и разликите в лозарството и винопроизводството в България и Румъния. След Rasova екипът посети винарна Trantu, разположена също в Cernavodă, и винарна Hamangia в село Baia. Домакините представиха своите лозови насаждения, както и технологиите и производственото оборудване, като говориха за използваните методи за производство на висококачествено вино и стратегии за развитието на винен туризъм в Румъния.

Българските производители на вино, участници в програмата за обмен на практики България – Румъния, посетиха винения район в делтата на река Дунав по време на посещението в избите Bratu и Macin, съобщиха от Търговско-промишлената палата в Стара Загора.

Темите по време на обменните посещения бяха за методите на отглеждане на лозя, за производство на вино, стратегиите за маркетинг и износ в двете държави.

Посещението завърши във винарска изба Denube Delta. Впечатлени от опита, историята и винените особености на румънските партньори, българските участници продължиха пътуването си до Молдова, готови за нови вина.

Делегацията от винопроизводители и членове на мрежата WINET, продължи посещението си в Република Молдова в периода 20-23 юли 2021 г. по програмата за обмен на добри практики.

По време на програмата „Иновации във винаро-лозарските техники, свързани с производството на висококачествени вина“, екипът на WINET от Агенцията за Инвестиции в Молдова, представляван от ръководителя на проекта Елена Олейнич-Сливинчи, експертите Стефан Яманди и Алина Фортунатова, представиха историите на успеха на молдовските винарни и интересна информация за местния винен сектор пред членовете на WINET от България.

Програмата започна с посещение на Château Purcari, където българските участници имаха възможност да обиколят качествени лозови масиви и да дегустират известното вино Negru de Purcari. Château Purcari е познато в целия свят със своите първокласни вина, които са получили награди и отличия от международни състезания като Decanter, Challenge International du Vin, Concours Mondial de Bruxelles, International Wine and Spirit Competition, както и патронажа на кралския съд на Великобритания.

По време на програмата за обмен на добри практики във винарна Milestii Mici се обсъдиха използваните методи за производство на вино, начина на организиране на производствените процеси и други теми, представляващи интерес за винопроизводителите. Българската делегация имаше възможност да се полюбува на Златната колекция, включена в световните рекорди на Гинес, достигайки приблизително 2 милиона бутилки. Те също така обмениха мнения и идеи относно тенденциите във винения сектор и начините за диференциация на световния пазар.

Беше проведена професионална дегустация на вино, ръководена от сомелиер, която предложи на участниците вина, произведени от местни сортове, от региони със ЗГУ (защитено географско указание), носители на стотици медали от международни винени състезания, които завладяха не само сърцето на българските дегустатори, но и вече станали любими на международни ценители на качественото молдовско вино.

На втория ден от програмата за обмен на добри практики в рамките на проекта WINET, българските представителите, имаха възможност да открият три нови винарни.

Българска група посети експерименталното поле на Wine of Moldova, разположен в община Stăuceni. Два от проектите на Wine of Moldova бяха представени на гостите: „Най – добро грозде“ и „Flave Dor“. Това полево проучване позволи на винопроизводителите да научат повече за иновациите в лозарските техники, свързани с производството на висококачествени вина, рисковете и трудностите при отглеждането на био грозде, както и възможностите, които възникват при производството на биологично вино.

Второто посетено място бяха известните подземни галерии на винарна CRICOVA, с дължина 120 км. Представителите от България бяха впечатлени от логистиката на този уникален подземен град и технологиите, използвани за производството на класическо пенливо вино, по метода Champegnoise. В допълнение, винопроизводителите споделиха мнения относно методите за диференциране и позициониране на пенливите вина на външния пазар и значението на замяната на известните сортови смеси с местно грозде типично само за Молдова.

Обиколката завърши с посещение на единствената градска винарна с пълен производствен цикъл, ATU Winery. Въпреки малкия си производствен капацитет, ATU Winery успя да убеди своите колеги в България, че могат да се конкурират с големи винарни, произвеждащи качествени вина от местни сортове грозде. Домакини и гости обменяха идеи и практики относно важността на производството на вина от местни спрямо европейски сортове.

В последния ден от програмата за обмен българска група посети винарна Migdal-P. Избата разполага не само със съвременен завод за производство на вина и дижестиви, но и с туристически комплекс в стила на френския замък, включващ 4 дегустационни зали, изби за съхранение и отлежаване на вина, както и галерия от колекционерски вина.

Виното е в основата на живота на Молдова. Молдова е номер едно в света с най-голяма плътност лозя на глава от населението и по отношение на общата площ на земеделските земи.

Молдова предизвиква отдавна утвърдени изби по света и се налага като добър винен регион. Това отчасти се дължи на плодородната почва и топлия влажен континентален климат, които спомагат за създаването на идеални условия за отглеждане на лозя, както и на насърчаващата политика в Молдова за отглеждане на типични местни винени сортове лози и на държавната стратегия за промоция на вината. Автентичността и уникалността на молдовските вина са представени от местните сортове на страната, които представляват 10% от лозята, включително Feteasca Alba, Feteasca Regala, Feteasca Neagra, Rara Neagra, Plavai и Viorica.

Страната е приела марката, известна като „Вино от Молдова“, за да обедини всички производители на вино в Република Молдова и вече спечели своето място на трапезата и в сърцата на много международни любители на виното. Марката е символ на молдовската винена индустрия, като символ на непрекъснатото възраждане на молдовската култура.

Experience exchange visit of the Bulgarian delegation to Romania and Moldova image11

Experience exchange visit of the Bulgarian delegation to Romania and Moldova image12

Experience exchange visit of the Bulgarian delegation to Romania and Moldova image4

Experience exchange visit of the Bulgarian delegation to Romania and Moldova image7

Experience exchange visit of the Bulgarian delegation to Romania and Moldova image8

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Светът

Вулканът Семеру в индонезийската провинция Източна Ява изригна и накара местните хора панически да бягат. Вулканът изхвърли огромен стълб дим, пепелта от който покри близките села и те потънаха в мрак

* * *
По данни на американското разузнаване Русия подготвя настъпление срещу Украйна с участието на около 175 000 военни още в началото на 2022 г, пише вестник „Вашингтон пост“

* * *
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че очаква да проведе „дълъг разговор“ с руския лидер Владимир Путин, във връзка с руско-украинската криза. От Кремъл потвърдиха, че е определена примерна дата за среща във видеоконферентен формат между двамата президенти

* * *
Министърът на обраната на Украйна Олексий Резников заяви, че Русия е струпала над 94 хиляди войници край нейните граници и в края на януари е възможна „ескалация от голям мащаб“

* * *
Обединените арабски емирства подписаха по време на визитата на френския президент Еманюел Макрон в Дубай, споразумение за покупка на 80 бойни самолета „Рафал“ на френската компания „Дасо Авиасион“. Това е най-голямата поръчка от чужбина на такива изтребители

* * *
След необичайна жега през изминалото лято, Западна Канада претърпя през тази седмица ново рекордно покачване на живачния стълб – до 22,5 градуса по Целзий

* * *
Държавният съвет – висшият административен съд в Гърция, постанови, че задължителната ваксинация срещу коронавируса не противоречи на конституцията. Според решението здравните работници имат конституционно задължение да се ваксинират срещу коронавируси

* * *
Германският парламент ще гласува кандидатурата на социалдемократа Олаф Шолц за канцлер на Германия на 8 декември. С този вот официално ще приключи 16-годишното управление на Ангела Меркел

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни