технологични отпадъци повече от Китайската стена

Количеството на технологичните отпадъци тежи повече от Великата китайска стена

Има една китайска поговорка – „Дано живееш в интересни времена“. А те наистина са такива. Не, не говорим за пандемичната обстановка. А за технологичния напредък на човечеството. Но трябват иноватори, за да се развива човечеството и да се усъвършенства към по-добро бъдеще. Като Ричард Тревитик, който създавайки първия локомотив през 1803 г. едва ли се е замислял за екологичните последици от използването на въглищата. Днес не можем да си представим живота без интернет, компютри, таблети и телефони. 

Термините „селфи“, „чат“ и вдигнатият палец за „лайк“ в социалните мрежи, са част от жаргонния ни речник. Само на един клик разстояние са близките и приятелите ни. Вече границите не са проблем, дори и при подобни неблагоприятни здравни обстоятелства. Но често дори не осъзнаваме каква е цената, която плащаме, за да се сдобием или подарим на близък така мечтания таблет, смартфон и лаптоп.

Бурното развитие на технологиите е с такива темпове, че често днешните модерни устройства, които сякаш излизат от филм за Джеймс Бонд и са супер готини, утре вече са морално остарели и често се случва притежателят им да ги е забравил в някой чекмедже, а след това този боклук да се озове и на сметището.

Когато говорим за замърсяване в ума ни изникват на първо място отравянето на въздуха и почвата с вредни вещества, но не се и замисляме, че сред основните проблеми на обществото ни е също и количеството на изхвърлената електроника.

Само за тази година – 2021 (а тя още дори не е свършила), количеството на изхвърлената на боклука електроника наброява общо тегло от 57 милиона това. Като това колосално количество надвишава масата на Великата китайска стена.

Този печален рекорд ѝ отрежда първо място за най-тежкия изкуствено създаден обект на планетата. И то благодарение на човешкото безхаберие и неглижиране на бъдещите екологични проблеми.

На годишна база потреблението на електроника се увеличава с 3%, като главни виновници можем да посочим коледните празници и така наречените „черни“ петъци, когато истерията и желанието на потребителите взимат връх над самоосъзнаването и запазването на чиста околна среда. Заради „триковете“ на производителите, които умишлено създават продуктите си с кратък технологичен „живот“, отпадъкът в природата се увеличава със същия процент и това не може да се пренебрегва.

Още по-притеснителен е фактът, че поради незнание или липса на подходяща локация, част от този боклук не се предава за рециклиране и хората чакат някой друг да разреши въпроса, защото това „не е техен проблем“. Но грешим. Това е общ, човешки проблем на всички, които живеем на планетата Земя.

През 2019 г. излезе доклад и данните в него показват, че изхвърленият боклук, съдържа в себе си редица ценни благородни метали, а изчислени в парична стойност формират сумата от 62,5 млрд. долара или казано с други думи това е сравнимо с брутния вътрешен продукт на държави с икономики, като тази на България.

Справка за количеството ценни метали показва, че в един тон телефони се съдържа по-голямо количество злато, отколкото може да се извлече от същия обем златна руда. И определено не е нужно дори да се отправяме на приключение в търсене на легендарния Ел Дорадо, когато „мечтаното“ злато е пред нас. Само трябва да имаме очи, за да го видим.

Затова всяка година, на 14 октомври светът отбелязва Деня на електронните отпадъци, за да информира обществеността за ползите от рециклирането. А ползи определено има, защото всички виждаме последиците от екологичната катастрофа около нас – суша, зачестяване на урагани и тайфуни, а заедно с това идват и различни видове мутации на вируси, които ни дават ясен знак, че ако искаме да запазим планетата си чиста за следващите поколения, трябва да започнем да мислим „еко“ от днес, за да имаме бъдеще утре.

man 5963976

 

www.infoz.bg   www.infoz.bg