Автобусна компания в австралийски град приема водорода, като алтернатива на замърсяващите горива

Все по-често започват да се усещат последиците от човешката дейност и глобалното затопляне и влиянието му върху икономиките на редица държави. Пандемията от ковид обаче успя донякъде да укроти този проблем, като учени изчисляват, че след началото на локдауна от миналата година в държави като Британска Колумбия вредните емисии във въздуха са понижени драстично – до 50%.

Преди дни лидерите на развитите страни решиха, че до 2050 г. трябва да се намалят вредните въглеродни емисии, като се предвижда да се замени използването на въглища с тяхна по-чиста за околната среда алтернатива. И докато редица държави умуват и излагат лозунги за чиста среда и всичко остава само на думи, то някой други страни взимат нещата в свой ръце.

Добрият пример днес идва от Австралия. Държава, богата не само на природни забележителности, но която е един от главните износители на въглища – основна причина за замърсяването на въздуха. Като първа крачка за борбата с вредното влияние от изгарянето на петрола и въглищата върху озоновия слой и природата, държавата реши да изостави старите и замърсяващи източници на енергия и да премине към по-екологичен и чист източник на енергия – водорода.

Градската управа на Емералд в щата Куинсланд реши да замени дизеловите автобуси на градския транспорт с водородни. Въпреки преминаването към алтернативно гориво, според специалисти, автобусите ще могат да изминават същото разстояние, както ако ползват бензин или дизел, а така жителите и гостите на града ще дишат по-чист въздух.

Вече са готови първите водородни станции и разчетите показват, че след зареждане с водород, което продължава 10 минути, един автобус е в състояние да измине разстояние от 800 км.

Директорът фирмата превозвач Майкъл Болч споделя, че макар и да среща трудности при наемането на квалифициран персонал, който да поддържа автобусния парк, това е най-правилното решение за запазване на общественото здраве, още повече, че в последните години замърсяването от транспорта и индустрията са причина за много смъртни случай, повече отколкото например от тежки заболявания, като рак и сърдечно-съдови проблеми.

Компанията вече е инсталирала водородна станция за зареждане в депото си в град Емералд, като по способа на електролизата успява да превърне дъждовната вода в гориво, което да захранва автопарка на компанията.

Единадесет европейски града и региона, сред които са: Лондон, Абърдийн и Бирмингам (Великобритания), Оксер и Толуза (Франция), Барселона (Испания), Емен и Гронинген (Нидерландия), Южен Тирол (Италия), Висбаден (Германия) също приемат водорода като заместител при обществения тарнспорт и до края на 2021 г. там ще се движат автобуси, задвижвани с водород, след финансиране чрез инициативата JIVE (част от програмата „Хоризонт 2020“), която подпомага развитието на технологията.

hydrogen h2 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема