Четирима са кандидатите за председател на Европейския парламент

Роберта Мецола, Алис Бах Кунке, Косма Злотовски и Сира Рего са кандидати за поста председател на Европейския парламент за втората половина на мандата 2019 - 2024 г. Заместник-председателят на Парламента Педру Силва Перейра (С&Д, Португалия) обяви четирите имена в пленарна зала в понеделник вечерта, след като изтече срокът за първия кръг на гласуването.

Роберта Мецола (ЕНП, Малта), Алис Бах Кунке (Зелени/ЕСА, Швеция), Косма Злотовски (ЕКР, Полша) и Сира Рего (Левицата, Испания) ще направят кратки презентации във вторник в 10:00 часа (българско време), непосредствено преди първия кръг на гласуване, който ще се проведе между 10:30 и 11:15 часа (българско време), а резултатът ще бъде обявен в 12:00 часа (българско време).

european parliament

Кандидатурите се издигат от политическа група или от група членове на ЕП, които достигат т.нар. нисък праг, т.е. 1/20 от членовете на ЕП, или 36 от 705 членове на ЕП, когато всички места са заети. Кандидатите могат да бъдат предложени или оттеглени преди всеки кръг на гласуване.

За да бъдат избрани, те трябва да спечелят абсолютно мнозинство от валидните гласове, подадени с тайно гласуване, т.е. 50% плюс един. Поради пандемията гласуването ще се проведе дистанционно. Ако след три тура никой от кандидатите не е спечелил, двамата кандидати, получили най-много гласове на третия тур, ще преминат към четвърто и последно гласуване, на което ще бъде избран кандидатът получил най-много гласове.

Резултатът от евентуалния втори тур на гласуване ще бъде обявен на пленарното заседание в 14:00 часа (българско време); в 16:30 часа (българско време), ако има трети тур, и в 18:30 часа (българско време), ако се наложи четвърти тур. Следете @EuroparlPress в Twitter за актуализации.

След това новоизбраният председател може да произнесе встъпителна реч, преди да председателства избора на останалите членове на Бюрото на Парламента (вторник и сряда).

Контекст
Председателят разполага с широк набор от изпълнителни и представителни правомощия, посочени в чл. 22 от Правилника за дейността. Освен изрично посочените в него задължения, правомощията на председателя се простират до "всички правомощия, необходими за ръководене на работата на Парламента и за осигуряване на нейното правилно протичане". Процедурата за избор на председател на ЕП е установена в чл. 14, чл. 15 и чл. 16 от Правилника за дейността на Европейския парламент.

www.infoz.bg  www.infoz.bg