Изявление на председателите на Европейската комисия и Европейския съвет относно руската агресия срещу Украйна

Решението на Руската федерация да признае за независими образувания украинските области Донецк и Луганск и да изпрати руски войски в определени техни райони е незаконно и неприемливо. То нарушава международното право, териториалната цялост и суверенитета на Украйна, международните ангажименти на Русия и допълнително ескалира кризата.

Това се казва в позиция на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел относно руската агресия срещу Украйна. Двамата председатели приветстват твърдото единство на държавите членки и тяхната решимост да реагират силно и бързо на незаконните действия на Русия в тясно сътрудничество с международните партньори.

eu ukraine

Днес, 22 февруари 2022 г. в 16 часа под председателството на върховния представител ще се проведе неофициална среща на министрите на външните работи от Европейския съюз. По-късно този следобед след срещата ще бъде официално внесен първият пакет от санкции. След това съответните органи ще се срещнат, за да финализират незабавно пакета.

Пакетът съдържа предложения за санкции:

  • насочени към лицата, участвали в незаконното решение,
  • насочени към банки, които финансират руски военни операции и други действия в тези територии,
  • насочени към руската държава и руското правителство и способността им за достъп до капиталовите и финансовите пазари и услуги на Европейския съюз, за да се ограничи финансирането на агресивни и водещи до ескалация на напрежението политики,
  • насочени към търговията на двата отцепнически региона с Европейския съюз, за да се гарантира, че отговорните лица усещат ясно икономическите последици от своите незаконни и агресивни действия.

Европейският съюз е подготвил допълнителни мерки и, ако е необходимо, е готов да ги приеме на по-късен етап в зависимост от по-нататъшното развитие на обстановката.

Двамата председатели, подкрепяни от върховния представител, продължават да следят отблизо събитията на място и да се консултират с други лидери от Европейския съюз и международни партньори. Съюзът остава в пълна солидарност с Украйна и е единен в подкрепа на нейния суверенитет и териториална цялост.

Подкрепяме и ще продължаваме да подкрепяме Украйна и нейния народ, се казва в позицията на председателите на Европейската комисия и Европейския съвет относно руската агресия срещу Украйна.

* * *
САЩ обявиха санкции срещу Русия. Американските финансови институции спират да обработват трансакции за голямата руска банка ВТБ. Това прекъсва трансакциите, свързани с щатски долари. Вашингтон спира и достъпа на руското правителство до западно финансиране. Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че ако Русия продължи с действията си, санкциите ще се увеличат. САЩ ще продължат да осигуряват отбранителна помощ на Украйна, посочи Байдън и вече е разрешил допълнително разполагане на американски войски и екипировка в балтийските страни – Естония, Латвия и Литва. „Нека съм ясен – това са изцяло ходове на защита, нямаме намерение да се бием с Русия“, каза Байдън.

* * *
✨ Руски компании или държавни структури няма да могат да извършват трансакции и в британски лири. Коментира се възможността Русия да бъде изключена от световната платежна система SWIFT (Общност за глобална междубанкова финансова телекомуникация), но лидерите на Европейския съюз са пред дилемата дали да финансират руската военна машина, като плащат за доставките на природен газ и петрол или да спрат да плащат и континентът да изпадне в остра енергийна криза.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg