Война! Русия нахлу в Украйна 🔥 Украйна е атакувана от руската армия по протежение на границите си с Русия и Беларус

Руският президент Владимир Путин обяви, че започва военни действия срещу Украйна. Той нарече това „специална операция за защита на Донбас“. Украйна е атакувана по протежение на границите си с Русия и Беларус по суша, въздух и море. Въздушното пространство на Украйна е затворено за гражданската авиация.

Министърът на отбраната на Украйна призова „всеки, който е готов и може да държи оръжие“, може да се присъедини към силите на отбраната на страната.

Над 40 войници и около десет цивилни са убити в първите часове на руската инвазия в Украйна, заяви украинското президентство.

Ръководството на руската армия твърди, че е извадила от строя противовъздушната отбрана на Украйна и е обезвредила инфраструктурата на украинските военновъздушни сили.

Украинските военни заявиха в следобедните часове на 24 февруари, че са унищожили 4 руски танка на път в източната част на Украйна, близо до град Харков, и че са убили 50 войници от руските сили в Луганска област. Властите в Киев информират, че силите им са свалили 6 руски самолета, също в източната част на страната.

Канцеларията на украинския президент заяви, че Русия отказва да води преговори.

Русия се стреми към бързо унищожаване на украинските сили. Нахлуването на Русия в Украйна следва сценарий, който военни анализатори прогнозираха, с интензивен залп от ракетни атаки, изстреляни отдалеч, за да унищожат летища, противовъздушна отбрана и командни системи на Украйна.

Руската военна операция в Украйна ще продължи колкото е необходимо, заяви Кремъл. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза, че Москва има за цел да наложи „неутрален статут“ на Украйна, нейната пълна демилитаризация и елиминирането на „нацистите“, каквито според него има в страната. Продължителността на военните действия ще се определя от нейните резултати и нейната целесъобразност. Тя ще бъде определена от главнокомандващия на въоръжените сили, президента Владимир Путин, каза Песков.

В изявление Владимир Путин заплаши света с удари с ядрено оръжие.

uk ru mil


Репортаж на Мартин Гицов, излъчен в емисията Новини на Българската национална телевизия,
20 часа, 23 февруари 2022 г., за въоръжението и наличните военни сили на армиите на Украйна и Русия

 

 

 

 

Изявление за медиите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

„Рано тази сутрин руските войски нахлуха в Украйна, свободна и суверенна държава. Отново в центъра на Европа невинни жени, мъже и деца умират или се страхуват за живота си. Осъждаме това варварско нападение и циничните аргументи, с които то се оправдава.

Президентът Путин връща войната в Европа. В тези тъмни часове Европейският съюз и народът му подкрепят Украйна и нейния народ. Изправени сме пред безпрецедентен акт на агресия от страна на руското ръководство срещу суверенна, независима държава. Целта на Русия не е само Донбас, целта е не само Украйна, но и стабилността в Европа и целият международен мир. И ние ще потърсим отговорност от президента Путин за това.

По-късно днес ще представим за одобрение на европейските лидери пакет от мащабни и целенасочени санкции. С този пакет ще се насочим към стратегически сектори на руската икономика, като блокираме достъпа им до технологии и пазари, които са от ключово значение за Русия. Ще отслабим икономическата база на Русия и способността ѝ да се модернизира. Освен това ще замразим руските активи в Европейския съюз и ще спрем достъпа на руските банки до европейските финансови пазари. Подобно на първия пакет от санкции, ние тясно ги координираме с нашите партньори и съюзници – Съединените щати, Обединеното кралство, Канада, но също така например с Япония и Австралия. Тези санкции имат за цел да навредят сериозно на интересите на Кремъл и на способността му да финансира войната.

И знаем, че милиони руснаци не искат война. Президентът Путин се опитва да върне часовника обратно към времето на руската империя. Но по този начин той излага на риск бъдещето на руския народ. Призовавам Русия незабавно да прекрати насилието и да изтегли войските си от територията на Украйна. Няма да позволим на президента Путин да развали архитектурата на сигурността, която е осигурила на Европа мир и стабилност в продължение на много десетилетия. Няма да позволим на президента Путин да замени принципите на правовата държава с принципите на сила и жестокост. Той не трябва да подценява решимостта и силата на нашите демокрации.

 

Историята доказа, че обществата и съюзите, изградени върху доверие и свобода, са устойчиви и успешни. Точно от това страхуват автократите. Европейският съюз подкрепя Украйна и нейния народ. Ще продължим да ги подкрепяме. Украйна ще пребъде.“

 

 

 

 

 

 

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg