Изявление на председателя Фон дер Лайен по време на съвместната пресконференция с генералния секретар на НАТО Столтенберг и председателя на Европейския съвет Мишел

Изявление на председателя Фон дер Лайен по време на съвместната пресконференция с генералния секретар на НАТО Столтенберг и председателя на Европейския съвет Мишел

„Намираме се в повратен момент. Присъствието на трима ни заедно тук е още едно доказателство за това колко тясно действат Европейският съюз и НАТО в отговор на действията на Кремъл. Светът може да види, че единството е нашата сила. Рано тази сутрин президентът Путин нареди ужасяващи актове на агресия срещу суверенна и независима държава и невинни хора.

P054841 545352

Ще потърсим отговорност от Русия за това скандално нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. А залогът не е само Донбас, а не само Украйна. Залогът е стабилността на Европа и целият международен ред, нашият мир. Президентът Путин решава да върне войната в Европа. С един решителен и единен отговор Европейският съюз ще направи възможно най-трудно за Кремъл да продължи агресивните си действия.

Преди около 30 минути, проведох телефонен разговор с президента Зеленски. Той ни помоли да съдействаме за каквато и да е помощ от различните заинтересовани страни. По-късно днес ще представим пакет от масови и целенасочени санкции на европейските лидери за одобрение. Ние сме тясно координирани с нашите партньори и съюзници – Съединените щати, Обединеното кралство, Канада и Норвегия, но също така например Япония и Австралия.

Този пакет ще включва финансови санкции, които силно ограничават достъпа на Русия до капиталовите пазари. Тези санкции ще имат сериозно въздействие. През последните седмици икономиката на Русия вече беше подложена на интензивен натиск. И сега този натиск ще се засили. Тези санкции ще потиснат икономическия растеж на Русия, с увеличаване на разходите по заеми, повишаване на инфлацията, увеличаване на изходящите капиталови потоци и постепенно отслабване на промишления комплекс.

Вторият основен стълб на нашите санкции се отнася до ограничаването на достъпа на Русия до ключови технологии. Искаме да лишим руската промишленост от технологиите, които днес са крайно необходими за изграждането на бъдеще. Нашите мерки ще отслабят технологичната позиция на Русия в ключови области, от които елитът се възползва максимално чрез парите си. Това варира от високотехнологични компоненти до авангарден софтуер. Това също така ще влоши сериозно руската икономика във всички области в бъдеще. Нека бъда напълно ясна: президентът Путин ще трябва да обясни това на своите граждани. Знам, че руският народ не желае тази война.

Европейският съюз и НАТО работят в тясно взаимодействие и тази криза ще ни сближи още повече. Наш общ дълг е да се противопоставим на най-сериозния акт на агресия на европейска територия от десетилетия насам. Нашето единство е най-добрата ни сила. Кремъл разбира това много добре и поради това се опитва да ни раздели, но постигна точно обратното. Ние сме по-единни и по-решителни от всякога. Ние сме един Съюз, един Алианс, обединен в една цел.“

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg