Санкциите на Европа – все по-болезнени за Путин и руските олигарси

Европейската комисия обяви, че ще финансира закупуването и доставката на отбранителни оръжия за Украйна. Ще бъдат забранени транзакциите с Централната банка на Русия и се замразяват нейните активи. Други големи руски банки също се от системата SWIFT. Налагат се нови санкции, с които се забраняват полети на руски самолети. Спира се достъпа на пропагандни руски медии. Беларус и режимът на Лукашенко се подлагат на санкции.

Мерките бяха обявени от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Ето нейните думи:

Докато войната в Украйна продължава и украинците се борят смело за страната си, Европейският съюз засилва още повече подкрепата си за страната и санкциите срещу нападателя – Русия на Путин.

ec putin

За първи път Европейският съюз ще финансира закупуването и доставката на оръжия и друго оборудване за държава, която е обект на нападение. Това е повратен момент. Същевременно още веднъж засилваме санкциите си срещу Кремъл и неговия съюзник – режима на Лукашенко.

Първо, затваряме въздушното пространство на Европейския съюз за руснаците. Предлагаме забрана на всички притежавани от Русия, регистрирани или контролирани от Русия въздухоплавателни средства. Те вече няма да могат да кацат, излитат или прелитат над територията на Европейския съюз. Това важи за всеки чартърен полет, за всеки самолет, притежаван или контролиран по друг начин от руско юридическо или физическо лице. Нека бъда много ясна – въздушното ни пространство ще бъде затворено за всеки руски самолет, което включва частните реактивни самолети с олигарси.

Второ, с още една безпрецедентна стъпка ще забраним в Европейския съюз медийната машина на Кремъл. Държавните медии „Русия днес“ (RT) и „Спутник“, както и техните дъщерни дружества, вече няма да могат да разпространяват лъжите си, за да оправдават войната на Путин и да сеят разделение в нашия Съюз. Затова разработваме инструменти за забрана на тяхната токсична и вредна дезинформация в Европа.

Трето, ще се заемем и с другия агресор в тази война – режима на Лукашенко. Той е съучастник в това коварно нападение срещу Украйна. Така че ще засегнем режима на Лукашенко с нов пакет от санкции. Ще въведем ограничителни мерки срещу неговите най-важни сектори. Това ще спре беларуския износ на изделия от минерални горива, тютюн, дървесина и дървен материал, цимент, желязо и стомана. Освен това ще разширим ограниченията върху износа на стоки с двойна употреба, които въведохме за Русия, и спрямо Беларус. По този начин ще се избегнат всякакви рискове от заобикаляне на нашите мерки срещу Русия. Освен това ще санкционираме тези беларуски граждани, които помагат на руските военни действия.

Всички тези мерки са в допълнение към силния санкционен пакет, който представих вчера, одобрен от нашите международни партньори. В рамките на този пакет важни руски банки ще бъдат изключени от системата SWIFT. Ще забраним също така операциите на централната банка на Русия и ще замразим всички нейни активи, за да я възпрепятстваме да финансира войната на Путин. И ще се насочим към активите на руските олигарси. Продължаваме да работим в тясна координация с партньорите по света.

И продължаваме да поддържаме тесни контакти с нашите украински приятели. Лидерството на президента Зеленски и неговата смелост, както и устойчивостта на украинския народ, са изключителни и впечатляващи. Те са вдъхновение за всички нас. Приветстваме с отворени обятия украинците, които са принудени да бягат от бомбите на Путин, и се гордея с топлото посрещане, което европейците вече им дават. Мобилизираме всички усилия и всяко евро в подкрепа на нашите източни държави членки – да приемат тези бежанци и да се грижат за тях. Ще направим това в пълна солидарност.


* * *

Украйна е поискала и ще получи от държави от Европейския съюз изтребители, каквито украинските военни летци могат да използват. Това съобщи върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешното извънредно заседание на европейските външни министри. Някои от държавите в Съюза имат такива самолети, отбеляза той и посочи, че тези решения ще се взимат извън европейската рамка.

На 28 февруари предстои финансовите министри на държавите от Европейския съюз да заседават, за да преценят как да се изпълни днешното политическо решение за осигуряване на 450 милиона евро военна помощ за Украйна. Той заяви, че пълното изключване на Русия от международната разплащателна система SWIFT е много трудно, но мащабът, в който ще се приложи, е много добре преценен.

* * *

Групата на седемте държави с най-силна икономика в света (Г-7) обяви, че е готова да наложи нови санкции на Русия, освен вече обявените тази седмица, ако тя не сложи незабавно край на войната си срещу Украйна. Страните от Г-7 са се договорили да продължат доставките на отбранителни оръжия за Украйна, се казва в изявление на британският външен министър Лиз Тръс.

Г-7 обединява САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция и Япония. Заедно тези държави създават 65% от брутния вътрешен продукт на света.

* * *

Турция затвори Босфора и Дарданелите за преминаване на военни кораби на Русия и Украйна. Турция възнамерява „прозрачно“ да прилага всички разпоредби на Конвенцията от Монтрьо, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Конвенцията Монтрьо за статута на проливите, подписана през 1936 г., урежда корабоплаването в Босфора и Дарданелите и в Мраморно море. Той гарантира суверенитета на Турция над проливите. В случай на участие на Турция във войната, тя може да забрани преминаването на всякакви военни кораби през проливите. По време на война, в която Турция не участва, тя има право да забрани транзита на корабите на воюващите страни. В документа има изключение (чл. 19) – военните кораби могат да преминават през проливите, за да се върнат в основните си пристанища за закотвяне.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg