Лъвовете Блеки и Жора вече се разхождат в резервата „Шамуари”

Лъвовете Блеки и Жора вече се разхождат в резервата „Шамуари”

Последните циркови лъвове в България, които временно бяха отглеждани в Зоопарка в Стара Загора, се разделиха с клетката и опознават новия си дом - резервата „Шамуари” в Южна Африка. Те бяха преместени заради влязлата в сила забрана да се използват диви бозайници в циркови представления.

Община Стара Загора получи благодарности от Фондацията „Борн фрий“ за съдействието при транспортирането на 8-годишните братя Блеки и Жора в Южна Африка.

Транспортират Блеки и Жора„Ние наистина нямаше да успеем да се справим без вашата помощ“ - пише Карън Петмън, проджект мениджър на британската организация за защита на дивите животни „Born Free“, в писмо до директора на старозагорската зоологическа градина доц. Радослав Михайлов. Той изстреля упойващите стрелички, с които лъвовете бяха приспани, за да бъдат извадени от клетките с носилки и натоварени в специални климатизирани бусове на фондацията.

В писмото Карън Петман съобщава още, че след дългото пътуване от Стара Загора, през Бургас, Лондон и Йоханесбург, осемгодишните бивши „артисти“ от цирк „Балкански“, най-сетне са пристигнали в своя нов дом. Оттам идват и снимките, които Карън твърди, че ще предизвикат усмивки, така както се е случило с членовете на екипа там.

В изпълнение на проекта зоопаркът настани и изхранва два месеца Блеки и Жора, които бяха открити край София, в двора на бивш цирков дресьор, затворени в желязна клетка с размери 2,5 м/2,5 м. Те укрепнаха и се адаптираха успешно към новия начин на живот в зоокъта на Стара Загора.

Преместването им в резервата „Шамуари“ организираха експерти на дирекция „Национална служба за защита на природата“ в МОСВ, със съдействието на членове на фондация „Четири лапи“ и „Зелени Балкани“. В пътуването си лъвовете бяха придружавани от  д-р Йохан Юберт, известен като „лекаря на големите котки“ от „Анимъл планет“.

Блеки

Лъвовете в резерват

 

 

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Община Стара Загора)