Тракийският университет, предприемачи и общини ще ползват опита на Саксония

Тракийският университет, предприемачи и общини ще ползват опита на Саксония

По покана на Министъра на регионалното развитие на провинция Саксония, Томас Шмидт учени, предприемачи и представители на общините Стара Загора, Кюстендил и Ямбол, посетиха Германия. Те бяха водени от Ректора на Тракийския университет в Стара Загора доц. д-р Добри Ярков. Целта на посещението беше да се установят контакти и да се споделят добри практики в областта на селското стопанство, ВЕИ, рекултивацията на минни терени, текстилната индустрия, нанотехнологиите, опазването на околната среда.

saksonia 02

По време на официалната среща в Министерството на регионалното развитие на Саксония, пред 16-членната делегация, беше показан модел на сътрудничество между местната власт, науката, бизнеса и младежта. Проектът се нарича „Стимул+“ и е разработен изключително за специфичните нужди и интереси на провинцията.

Ректорите на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков и на Техническия университет „Минна академия“ във Фрайбург проф. д-р Клаус-Дитер Барбкнехт подписаха Меморандум за сътрудничество за обмен на преподаватели, студенти и съвместно участие в научни проекти. Проф. д-р Клаус-Дитер Барбкнехт е председател на Държавния ректорски съвет на Саксония, член на Изпълнителния комитет и ковчежник на Световния енергиен съвет. Любопитен е фактът, че както Тракийският университет е първият „Зелен университет“ в България, така и този във Фрайбург е със славата на висше училище с изключителни успехи в опазването на околната среда. В създадения още през Просвещението (1765 г.) университет, е подредена най-богата колекция от скални и минерални експонати (на снимките: минерали, изкопани в различни континенти).

saksonia 03

В 45-хилядния университетски град Фрайбург половината от работните места са свързани с университета или с останалите 42 научно-изследователски института. Всеки собственик на айфон чрез телефона си притежава частица от този район, съобщиха от пресцентъра на Тракийския университет.

По време на работната закуска с кмета на гр. Кемниц, в който кипи подготовка за 2025 г. когато градът ще бъде „Културна столица“ на Европа, Ректорът доц. д-р Добри Ярков договори участие на танцовия състав на Университета в рамките на фестивалните дни.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема