Как войната на Путин в Украйна влияе на пазарите на употребявани автомобили

През последните няколко години пазарите на употребявани автомобили се сблъскаха с проблеми, тъй като кризата с полупроводниците компрометира веригата за покупка на автомобили. Въпреки че много производители на автомобили смятаха, че проблемите вече са достигнали връхната си точка, по всичко изглеждаше, че 2022 г. ще бъде годината, в която доставките на превозни средства ще се върнат на нивата отпреди кризата.

Тези планове обаче бяха объркани от руската инвазия в съседна Украйна, което изправи автомобилната индустрия пред още по-голяма криза, която ще бъде много по-трудна за разрешаване. Матас Бузелис, автомобилен експерт и ръководител на отдел „Комуникации“ в компанията за автоданни carVertical, споделя своите виждания за ситуацията.

Нарушени вериги на доставки

Експертът в автомобилната индустрия г-н Бузелис посочва, че макар руският пазар на нови автомобили да не е най-големият в света, той играе важна роля във веригата на доставки на автомобили. Русия изнася ценни компоненти за автомобилния бранш. Германия например разчита на титан, желязо и паладий от Русия. Освен това със 108 млн. тона желязна руда, добита през 2021 г., Русия е петият най-голям производител на желязна руда в света и снабдява европейските производители на стомана, които сега се сблъскват с по-високи цени и евентуални трудности при снабдяването с метала от други източници.

Руската инвазия оказа влияние и върху автомобилната индустрия в Украйна. Например германски производители на автомобили като BMW и Volkswagen използват голям украински доставчик на кабелни снопове. Освен това Украйна е третият най-голям производител на никел и алуминий в света – две изключително ценни суровини, необходими за производството на компоненти за батерии и електромобили.

И накрая, Украйна произвежда близо 70% от световното количество неонов газ, необходим за компоненти като микрочиповете, които вече са в недостиг.

Сдобиването с добър употребяван автомобил е по-трудно

nissan

През 2021 г. покупката на употребяван автомобил вече бе трудна и скъпа, а по всичко личи, че през 2022 г. тя ще стане още по-трудна. Макар че пазарът на употребявани автомобили продължава да расте, търговците се сблъскват с недостиг на превозни средства.

Една от основните причини за настоящата ситуация е кризата на пазара на нови автомобили. Производителите започват да ограничават производството на превозни средства, за да го поддържат в по-малки обеми, но все пак стабилно. Тази промяна в производството на нови автомобили забавя навлизането на коли на пазара на употребявани автомобили. Поради това собствениците на автомобили отлагат продажбата им или изобщо не се освобождават от тях.

„Тези, които се интересуват от покупка на автомобил втора употреба, сега избират от ограничените и същевременно скъпите оферти на пазара на употребявани автомобили. Ограниченото предлагане на употребявани автомобили обаче не означава, че купувачите трябва да се откажат от процедурите, които ги предпазват от измами. Напротив, купувачите трябва да проверяват историята на всеки употребяван автомобил, тъй като изборът е много ограничен“, казва г-н Бузелис.

Както обяснява ръководителят на отдел „Комуникации“ на carVertical, търговците на употребявани автомобили може да купят всичко, до което стигнат, без да обръщат особено внимание на състоянието на автомобила. Рискът от закупуване на употребяван автомобил в лошо състояние може да е много по-висок, отколкото например преди една или две години.

Непредсказуеми цени на употребяваните автомобили

През 2021 г. цените на употребяваните автомобили вече бяха достигнали рекордно високи стойности. Въпреки че те се стабилизираха и дори започнаха да падат към края на годината, руската инвазия в Украйна създаде безпрецедентна ситуация на пазара на употребявани автомобили в Източна Европа. От години купувачите на употребявани автомобили от Украйна се насочват към Полша, Литва, Словакия и Унгария. Въпреки че на вътрешните пазари в тези държави повече се търсят по-нови автомобили, украинците купуваха много коли на над десет години, особено такива с икономични, но „мръсни“ дизелови двигатели.

От друга страна, намаленият поток от клиенти ще промени пазара на употребявани автомобили в съседните на Украйна държави. Цените на по-старите автомобили вероятно ще паднат, тъй като търговците се опитват да намалят загубите си, за да се адаптират към настоящата ситуация.

Влиянието на цените на горивата

Цените на горивата надхвърлиха критичната граница от 2 евро за литър в много европейски държави, което провокира интерес към промяна на ежедневните навици.

„Повишаването на цените на горивата ще накара някои шофьори да пътуват по-малко. Хората може да намалят годишния си пробег, като изберат обществен транспорт или други алтернативни начини на придвижване. По-малкото изминати километри би означавало намаляване на произшествията, което от своя страна ще доведе до икономии в текущите разходи“, казва експертът на carVertical. Това би довело до намаляване на броя на автомобилите по пътищата, но по-високите цени на горивата също така увеличават интереса към икономичните автомобили.

Превозните средства с дизелови двигатели може да предизвикат интерес поради ненадминатия разход на гориво на пътя. Тази тенденция обаче ще бъде ограничена до държавите, в които няма данъчно облагане на превозните средства с по-големи емисии на CO2.

Повишаването на цените на горивата ще насърчи хората да инвестират в употребявани електромобили. Въпреки растящите цени на енергията, общите разходи за притежание на електрически автомобили остават по-ниски, а ако за зареждането им се използва слънчева енергия, те може да бъдат дори още по-ниски. Смята се, че зареждането със слънчева енергия ще спести 600 – 800 евро годишно.

car bmv 

www.infoz.bg  www.infoz.bg