Европейците одобряват реакцията на Европейския съюз на войната в Украйна

Публикувано експресно проучване на Евробарометър във всички държави членки на Европейския съюз, показва широк консенсус сред европейските граждани в полза на реакцията на Европейския съюз на руското нахлуване в Украйна. Мнозинството от европейците смятат, че от началото на войната Европейския съюз е демонстрирал солидарност (79 %) и е бил единен (63 %) и бърз (58 %) в реакцията си.

war in Ukraine

Анкетираните одобряват в голяма степен непоколебимата подкрепа за Украйна и за нейния народ. По-специално над девет от всеки десет анкетирани (93 %) одобряват предоставянето на хуманитарна помощ на хората, засегнати от войната. 88 % от европейците подкрепят идеята за прием в Европейския съюз на хора, бягащи от войната. 80 % одобряват предоставената на Украйна финансова подкрепа. 66 % са съгласни, че „Украйна следва да се присъедини към Европейския съюз, когато е готова“, 71 % са убедени, че Украйна е част от европейското семейство, а 89 % изпитват съчувствие към украинците.

Подкрепата за санкциите, наложени на Русия след нейното военно нападение срещу Украйна, е много висока. По-голямата част от европейците (80 %) одобряват икономическите санкции срещу Русия. 79 % от европейците одобряват прибягването до санкции срещу руските олигарси с цел налагане на ясни икономически и политически последици на политическия елит на Русия, отговорен за нахлуването.

Две трети от европейците (67 %) подкрепят това, че Европейския съюз финансира закупуването и доставката на военно оборудване за Украйна. Освен това 75 % считат, че войната в Украйна показва, че се „нуждаем от засилено военно сътрудничество в рамките на Европейския съюз“.

Проучването показва също така широка подкрепа за действията на Европейския съюз в областта на енергетиката, чиято цел е премахването на зависимостта от руските изкопаеми горива. Налице е широк консенсус относно попълването на хранилищата за газ в Европейския съюз, за да се избегнат рисковете от недостиг през следващата зима (86 %), вземането на мерки от страна на ЕС за повишаване на енергийната ефективност на сградите, транспорта и стоките (85 %) и факта, че войната в Украйна прави по-наложително инвестирането в енергия от възобновяеми източници (84 %). 90 % от европейците са съгласни, че следва да се вземат мерки на европейско равнище за ограничаване на последиците от нарастващите цени на енергията за потребителите и предприятията. 86 % от анкетираните европейци заявяват, че нарастващите цени на енергията се отразяват значително на покупателната им способност.

Това експресно проучване на Евробарометър бе проведено в 27 държави членки между 13 и 20 април 2022 г. Онлайн са интервюирани 26 066 граждани на Европейския съюз.

 

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х (Twitter)

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber