Представители на Община Стара Загора посетиха изложение Floriade в Алмере

Представителите на Община Стара Загора Бранимир Генев и Катерина Йотова посетиха изложение Floriade в град Алмере, Нидерландия. Поканата е от града, който е домакин на събитието. То се организира на всеки десет години в различни нидерландски населени места. Темата тази година беше растениевъдството, градинарството в градски условия и екологичното строителство.

Представителите на Стара Загора взеха участие в конференция, посветена на хранителните политики на местно ниво, приложени от градовете Бирмингам – Великобритания, Гент - Белгия и Милано - Италия.

Домакините от Алмере организираха и две посещения извън града. Първото беше в Oosterwold, жилищен квартал, където всеки собственик определя сам парцела, който ще обработва, проектира сам къщата си и поддържа сам инфраструктурата и зелените площи наоколо, с уговорката да използва половината от терена си за земеделие, a 15% от добитата продукция да бъде дарявана. Другото посещение беше в изследователски център „Фермата на бъдещето“, стопанисван от Университет Вагенинген - водещо земеделско висше училище в Нидерландия.

Центърът разработва нови методи за устойчиво и екологично земеделие, с минимален отпечатък върху околната среда. Той разполага с опитни полета в непосредствена близост.

Пътуването бе в рамките на проект Nextagri, по програма „Урбакт“ на Европейската комисия. Община Стара Загора си партнира с местните власти на градовете Алмере, Вила Нова Ди Гая - Португалия и Милано, като водещ партньор е италианският град. Крайната цел на проекта е да се обменят опит и знания за разработването на Инвестиционен план за развитие на център, сходен на този в Милано - във всеки партниращ град.

ferma

ferma 1

ferma 2

ferma 3

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х (Twitter)

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber