Висока инфлация и рецесия е вероятното бъдеще на еврозоната

Потребителите в еврозоната трябва да са готови за ситуация, в която икономиката се свива, като заедно с това високата инфлация да продължи да изяжда от доходите на хората през следващата година, показа проучване на Европейската централна банка. Проучването за нагласите на потребителите, използвано от централните банкери в техните обсъждания показва, че домакинствата започват да губят вяра в способността на Европейската централна банка да свали инфлацията обратно до целта от 2%.

money euro

Проучването, проведено през юни 2022 г., показва, че медианната оценка на потребителите е за ръст на цените с 5% през следващата година и инфлация от 2,8% след три години. За сравнение, очакванията за номиналните доходи са да растат с 0,9%, а разходите – с 3,9%, което предполага голям спад в способността на домакинствата да спестяват.

Потребителите очакват още икономиката да се свие с 1,3% през следващите 12 месеца. За сравнение, Европейската централна банка очаква инфлацията да е средно 6,8% през 2022 г., преди да се забави до 3,5% през 2023 г. и до 2,1% през 2024 г. Тя прогнозира ръст на икономиката от 3,7% през тази година, 2,8% през следващата и 1,6% през 2024 г.

Европейската централна банка повиши основния си лихвен процент с 50 базисни пункта миналия месец и представи насоки за допълнителни увеличения през месеци напред, за да се пребори с рекордната инфлация в еврозоната, която удари 8,9% миналия месец. Тя се позова на „закотвящите се инфлационни очаквания“ като една от причините за хода. За проучването Европейската централна банка интервюира около 14 хил. пълнолетни всеки месец от Белгия, Германия, Испания, Франция, Италия и Нидерландия. Тези страни допринасят за 85% от брутния вътрешен продукт на еврозоната и 83,8% от населението ѝ.

На този фон Английската централна банка при заседанието си в четвъртък (4 август 2022 г.) повишиха лихвите с 50 базисни пункта (един базисен пункт = 1/100 от процента) до размер от 1,75%. Ходът е в съответствие с очакванията на пазарите и е опит да се контролира най-високата от 40 години насам инфлация в страната. На последното си заседание през юли ведомството на Андрю Бейли предупреди, че при необходимост, ще предприеме „по-решителни“ действия.

Английската централна банка беше сред първите големи регулатори, които започнаха да повишават лихвите още през декември 2021 г. Към момента финансовата институция е одобрила 5 лихвени повишения в общ размер от 125 базисни пункта. За сравнение – досега Федералният резерв на САЩ е повишил лихвите с 225 базисни пункта, а Австралийската централна банка – със 175.

Европейската централна банка в края на юли 2022 г., при предварително очаквана корекция от 25 базисни пункта, направи корекция на лихвата нагоре с половин процентен пункт.

www.infoz.bg  www.infoz.bg