Дойде краят на евтините самолетни билети

Дойде краят на евтините самолетни билети

Нискотарифната авиокомпания „Райънеър“ (Ryanair) обяви края на ерата на билетите от по 10 евро. От ръководството обявиха, че средната цена на билетите ще нарасне с 10 евро – от 40 до 50 евро – заради скока на цените на керосина. Евтините промоционални тарифи с билетите по 1 евро или по 9,99 евро бяха силен маркетингов ход, но времето им приключи и в близките години повече няма да има такива цени.

Въпреки това прогнозите са, че хората ще продължават да пътуват често със самолет, но ще бъдат и внимателни за цените, като продължат да избират нискотарифни полети вместо тези на традиционните авиопревозвачи.

„Райънеър“ се наложи в Европа благодарение на много агресивния си модел, предлагайки изключително ниски цени за относително кратки пътувания. След ирландската група се нароиха множество други нискотарифни въздушни превозвачи като „ИзиДжет“ (EasyJet) и „Уиз eър“ (Wizz Air).

След катастрофалната за авиационния сектор пандемия от ковид, трафикът се възобнови с още по-голяма сила, което позволи на „Райънеър“ да отчете печалба от 170 милиона евро след данъци за първото тримесечие на 2022 г. спрямо загуба от 273 милиона през тримесечието година по-рано.

www.infoz.bg  www.infoz.bg