🙃 Кои са най-използваните емоджита и от къде идват те?

Много хора приемат, че думата „емоджи“ съдържа в себе си „емоция“, но приликата е случайна. Всъщност думата идва от японски език и е съчетание между „е“ – картина, и „моджи“ – писмен знак (еmoji). Най-точното описание на емоджито е „пиктограма“ – опростена рисунка със собствено значение. Емоджитата за пръв път започват да се използват от мобилен оператор през 1997 г. в Япония, като първите създадени емоджита са 180 на брой.

Днес те са 3633 и могат да изразяват различни настроения, дейности, растения, животни и предмети.

Unicode Consortium, организацията с нестопанска цел, отговорна за дигитализиране на световните езици, изследва използването и тенденциите при емоджитата. Те споделят и класация на най-използваните емоджита през годината. Настоящият №1 e Tears of Joy (😂), който представлява повече от 5% от всички използвани емотикони, а единственият друг знак, който се доближава, е ❤️.

Десетте най-използвани емоджита в света според Emoji Frequency към момента са:😂 ❤️ 🤣 👍 😭 🙏 😘 🥰 😍 😊.

А ето и популярните усмихнати емоджита (face-smiling): 😀 😃 😄 😁 😆 😅 🤣 😂 🙂 🙃 😉 😊 😇.

Какво предстои? Emoji 15.0 е предстоящата версия, която ще предостави нови емотикони заедно с Unicode 15.0. Планиран за пускане през септември 2022 г., всеки проект на кандидат за емотикони, който е одобрен за окончателно пускане, ще бъде наличен на основните платформи от края на 2022 г. до 2023 г.

Междувременно, с емоджита можем лесно и бързо да изразим себе си в все повече случаи. 

emoji copy

www.infoz.bg  www.infoz.bg