Водят се съдебни спорове за патенти на иРНК ваксините срещу коронавирус

Производителят на ваксини срещу ковид Moderna съди Pfizer и нейния германски партньор BioNTech за нарушение на патент при разработването на първата ваксина срещу коронавируса, одобрена в САЩ. Компанията твърди, че конкурентите ѝ са копирали технология, разработена от Moderna години преди пандемията. Moderna твърди, че Pfizer/BioNTech без разрешение са копирали иРНК* технология, която Moderna е патентовала между 2010 г. и 2016 г., доста преди ковид да се появи през 2019 г. и да избухне пандемията през 2020 г.

moderna covid 19

Moderna също е съдена за нарушаване на патенти в САЩ и и има продължаващ спор с Националния институт по здравеопазване на САЩ относно права върху технологията за иРНК.

Moderna Inc от една страна и партньорството между Pfizer Inc и BioNTech SE станаха първите фармацевтични компании, които разработиха ваксина срещу новия коронавирус.

„Завеждаме тези дела, за да защитим иновативната иРНК технологична платформа, в която сме пионери, инвестирахме милиарди долари в създаването ѝ и я патентовахме през десетилетието, предшестващо пандемията от ковид“, обявиха от ръководството на компанията изявление. Делото, с което се търси неопределено парично обезщетение, е заведено в окръжния съд на САЩ в щата Масачузетс, САЩ, и в Дюселдорф в Германия. Според компанията Pfizer/BioNTech са присвоили два вида интелектуална собственост. Единият е структура на иРНК, която Moderna казва, че нейните учени са започнали да разработват през 2010 г. и потвърждават в опити с хора през 2015 г. Второто предполагаемо нарушение включва кодирането на спайк протеин с пълна дължина, което, според Moderna, нейните учени са разработили, докато създават ваксина за коронавируса, който причинява респираторен синдром в Близкия изток (MERS). Въпреки че ваксината срещу MERS така и не излезе на пазара, нейната разработка помогна на Moderna бързо да пусне своята ковид ваксина.

„Pfizer и BioNTech имаха четири различни разработки на ваксини в клинични тестове, които включваха опции, които биха се отклонили от иновативния път на Moderna. Pfizer и BioNTech обаче в крайна сметка решиха да продължат с ваксина, която има същата точна иРНК химическа модификация като нашата ваксина“, пише в изявлението на Moderna. Процесът на одобрение на ваксините, който по-рано отнемаше години, беше завършен за месеци, до голяма степен благодарение на пробива в иРНК ваксините, които учат човешките клетки как да произвеждат протеин, който ще предизвика имунен отговор.

Базираната в Германия BioNTech също работи в тази област в партньорство с американския фармацевтичен гигант Pfizer. Администрацията по храните и лекарствата на САЩ даде разрешение за спешна употреба на ваксината срещу ковид първо на Pfizer/BioNTech през декември 2020 г., след това – седмица по-късно, и на Moderna.

В началото на пандемията Moderna заяви, че няма да защитава своите патенти, свързани с коронавируса, за да помогне на други компании да разработят свои собствени ваксини, особено за страните с ниски и средни доходи. През март 2022 г. обаче Moderna заяви, че очаква компании като Pfizer и BioNTech да зачитат нейните права на интелектуална собственост, както и че няма да търси обезщетение за каквато и да е дейност преди 8 март 2022 г.

Патентните съдебни спорове не са необичайни в ранните етапи на новите технологии. Pfizer и BioNTech вече са изправени пред множество съдебни дела от други компании, които твърдят, че ваксината на партньорството нарушава техни патенти. Pfizer/BioNTech заявиха, че ще защитават своите патенти.

Германската CureVac например също заведе дело срещу BioNTech в Германия през юли. BioNTech отговори в изявление, че работата на компанията е оригинална.


 * иРНК ваксина – (информационна РНК, англ. mRNA – от ‘messenger’, на английски вестоносец). Такива са ваксините, разработени от Moderna (американска биотехнологична компания със седалище в Кеймбридж, Масачузетс) и от BioNTech (германска биотехнологична компания, базирана в Майнц), която работи заедно с Pfizer („Файзър“, американска многонационална фармацевтична корпорация, една от най-големите фармацевтични компании в света).

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема