Жени под 60-годишна възраст с риск от тромбози няма да се имунизират с ваксината на „Асктра Зенека“

Жени под 60-годишна възраст, с риск от тромбози, няма да се имунизират с ваксината на „Астра Зенека“

Ваксината на „Астра Зенека“ няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст, при които има повишен риск от тромбози или анамнеза за тромбоцитопения. Това съобщи на брифинг министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов. Темата беше обсъдена по-рано днес на заседание на Националния ваксинационен щаб.

Решенията на щаба са, както следва:

  • Ваксината на „Астра Зенека“ не се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения.
  • Всички хора, получили първа доза от ваксината на „Астра Зенека“, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина.
  • Хората, които са ваксинирани с първа доза на ваксината на „Астра Зенека“ и не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на Pfizer - BioNTech не по-рано от 84 дни след първата доза на „Астра Зенека“. Тогава имунизацията се счита за завършена.
  • При хора, заболели от ковид-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 6 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата.
  • Преболедували от ковид-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

vaccive Oxford University AstraZeneca COVID19

www.infoz.bg  www.infoz.bg